Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zöld, sárga, kék vagy fekete? A Zöld Kafka söreivel indítottuk az évet

Különlegesen sikerült értékelnünk a nemrég nyílt sepsiszentgyörgyi Zöld Kafka lokál felhozatalát. A hely tulajdonosai avattak be a történetükbe, és maga a hely koncepciójának kialakítójával – a kék korszakában lévő Tamással – közösen kóstolhattuk meg a hely legújabb kézműves sör felhozatalát. Na de mi is a Zöld Kafka? Egy új söröző Sepsiszentgyörgyön, ahol jókat lehet sörözni és beszélgetni, mindezt úgy, hogy bő és minőségi kínálatból választhatsz megfelelő kiszolgálás mellett. A helyen csak minőségi italok vannak, de ami ennél is fontosabb, olyan kiszolgálásban részesülsz, amivel ritkán találkozik az ember, márcsak azért is, mert a srácok a saját helyükön szolgálnak fel. Ez egy olyan hely, ahol a tényleg ki akarnak szolgálni és nem fél savanyú mosollyal odatolják neked a poharat.

 

 

Nekünk a romantikus regényekből ismert családi kocsmák jutottak eszünkbe, ahol a tulajdonosok személyesen ismernek minden oda járó vendéget. Ez nem csak a kiszolgálásban, hanem a sokszor élő zenei felhozatalban is meglátszik, hisz a zenei programokkal is foglalkozó Blacky, a hely egyik csaposa és társtulajdonosa elmondása alapján a Zöld Kafka egy emberközeli kocsma, ahol sok szeretetet, türelmet és megértést szeretnének átadni az embereknek. Szóval egy hely, amelynek lelke van, és noha a környezet és maga a pince berendezése nem is mondható különlegesnek, a hangulat és a tulajdonosok hozzáállása mégis különlegessé teszi azt.

A Kafka folyamatosan bővülő kínálatában jelenleg 64 típusú sör található Skóciától a hazai sör-manufaktúrák különleges felhozataláig. Hangsúlyosan törekednek arra, hogy a jelenleg  18 tételt felsorakoztató romániai kézműves kínálat is bővüljön.

A sörkóstolót a bukaresti Ground Zero újabb termékcsaládjának világos sörével, a Deranj Blondăvel kezdtük, melyen egyértelműen érződik a főzde több éves dörzsöltsége. Illatban kellemes, gyümölcsös, a nyári virágmezők illatát juttatja eszünkbe. A könnyed értelmezésű sör tiszta és  átlátszó, ugyanakkor az üveg alján megmaradó élesztőmaradék sem gátolja azon érzésünket, hogy egy komolyabb világos sörrel van dolgunk.

Kóstolónk gerincvonalát a legújabb kolozsvári főzde, a Kutuma sörsora adja. Először a Zarvat, a főzde pasztörizálatlan sörét próbáljuk. Az American Wheat típusú sör kiválóan visszaadja a búza- és árpamaláták kenyeres illatát. Kissé zavaros, és kortyában a kellemesnél kissé erősebb élesztős jelleget ellensúlyozzák hihetetlenül gyönyörű címkéi.

Hasonlításként a ház sörét, a Türingiából importált Kafka Weizent ízleljük. Az 5,2% alkoholtartalmú sört egy német család főzi kérésre. Az első kortyok gyerekkorunk pufarinját – ziziját juttatja eszünkbe. A friss élesztőt itt kiegészíti a főzde negyvenéves tapasztalata, amely egy stabil és örökké megbízható búzasört eredményez. Tamás szerint valahol itt kellene hogy kezdődjön a búzasör, mint olyan.

Folytatásként a Jargont, a Kutuma 5,2%-os Amber Ale sörét kóstoljuk, amelynek első kortyairól számunkra nagymamák zserbóinak és diós kalácsainak omlóssága és karaktere jut eszünkbe. Habár kissé zavaros a sör állaga, ahogy vendéglátónk kiemeli nyomdaipari tapasztalatai alapján, a dizájn fehér kerete itt is ráerősít a sörfőzde igényességére.

A Kutuma sörei: Jargon, Zarva, Dambla.

Végül, de nem utolsó sorban a sörház IPA-ját, a 7%-os Damblat kóstoltuk. Érződik rajta a recept kifforratlansága, ám borostyánkő színe és sütőtök aromája kárpótol. A  Zarvahoz és a Jargonhoz hasonlóan talán itt is kiemelhető a sörrecept kifforratlansága és az, hogy érdemes lesz mindezt egy fél év-év újra újrakóstolni.

Összességében, a Kutuma sörein egy új főzde frissességét és energiáját éreztük, akik nem félnek kísérletezni és innoválni. Érdemes figyelnünk őket a jövőben!

Végül, de nem utolsó sorban, a két éve már kóstolt kolozsvári Hophead főzde Dark’oh Robust Porterjét kóstoltuk. Talán ezzel a sörrel érzékelhető egy főzde fejlődése a legjobban: míg két éve arra panaszkodtunk, hogy a sör kesernyés jellege dominál, addig mára már a csokis karakter sokkal meghatározóbb lett, így erősítve rá a sör különleges ünnepi hangulatára.

Az estét sörözéssel és dumálással folytattuk, ráadásokat a Kafka Weizenből és a Hophead főzde Dark’ohjából kértünk. Különleges sörök után kutatva mindenképp keressétek a sepsiszentgyörgyi Zöld Kafkát, ahol Tamás és csapata türelemmel, szeretettel és hozzáértéssel szolgálja ki az oda betérőt.

 

(Simon Levente és Szőcs Endre)

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed