Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

A Dunning-Kruger Effektus. A nem hozzáértő miért nem tudja, hogy ő nem hozzáértő.

„Napjaink egyik fájdalmas pontja az, hogy azok, akik teljesen biztosak magukban, valójában hülyék. Akiknek hatalmas képzelőerejük van és sok tudással rendelkeznek, tele vannak kétségekkel és bizonytalansággal.”

A fenti idézet Bertrand Russell filozófustól származik, a pszichológusok pedig bebizonyították, hogy igaza volt.

A Dunning-Kruger effektus felfedezése abban áll, hogy a leggyengébben teljesítők vannak a legkevésbé tudatában saját inkompetenciájuknak. Ezt a kutatást többször is megismételték különböző környezetekben is, és az eredmény ugyanez volt.

A felismerés hiányának az oka az, hogy a gyengén teljesítők egyszerűen nem tanulnak a hibáikból. Egyik megoldás erre az lenne, hogy az inkompetenst a tudatosítani kell saját hiányosságáról. A probléma viszont az, hogy valoszínűleg már számtalanszor lettek figyelmeztetve, és kaptak ilyen jellegű visszajelzéseket már hosszú ideje, de aligha észlelték ezeket. Hiába nem mennek át a vizsgákon, hibáznak a munkahelyen, és irritálnak más embereket, mégsem hiszik el, hogy ők képtelenek jól teljesíteni, illetve inkompetensek.

Ahogy Szókratész mondta: „Az egyetlen igazi bölcsesség tudni azt, hogy nem tudsz semmit.” Azonban ennek is megvan a hátránya, hiszen azok, akik valóban nagy tehetséggel rendelkeznek, alábecsülik, mennyire jók is igazából.

Ennek a torzításnak a gyökere az, hogy az okos emberek azt gondolják, hogy mások is olyan egyszerűnek találják a dolgokat, mint ők, és valójában ez csak a tehetségüknek köszönhető.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed