Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

A szombati nap utolsó plenáris előadásának meghívottja Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke volt. A beszélgetést Szőcs Endre, a Fiatalon, Válaszúton közösségi hétvége főszervezője moderálta. A főszervező kiemelte, hogy a rendezvénysorozatban minden évben helyet kap a zöldkérdés, ezért kiváltképp örvendett, amikor Kelemen Hunor azt ajánlotta, hogy erről beszélgessenek. 

A beszélgetés a zöldkérdésre fókuszált, illetve a Respekt-kampányra. Megtudhattuk, hogy évek óta érdekli Kelemen Hunort ez a kérdés, hiszen több olyan környezetszennyezési momentum megérintette, ami méginkább arra sarkallta, hogy foglalkozzon a témával. Példaként kiemelte újságírói múltját, amikor a kiskapusi koromgyárat látogatta meg, és beszélgetett egy interjú keretén belül az ottani lakosokkal. Ők már akkor arra panaszkodtak, hogy majdnem élhetetlen a környék, az ágyneműt, amit kitesznek mosás után száradni, szürkén hozzák vissza. Aztán ugyancsak elrettentő volt számára a Nagybányán megesett ciánszennyezésről hallani. Ez csak pár példa arra vonatkozóan, hogy miért is tartotta nagyon fontosnak ezt a témát. Elmondta továbbá, hogy a nyár egy részében lehetősége nyílt arra, hogy fiatalokkal beszélgessen, akik felhívták a figyelmét erre. A mai tizenévesek számára sokkal fontosabb a környezetvédelmi kérdések megvitatása, mint az, hogy a kisebbség milyen helyzetben van. A fiatalok már a nyáron azt kérték tőle, hogy foglalkozzon ezzel kiemelten, hiszen úgy érzik a kisebbségségi jogok nincsenek veszélyben, nem érzik veszélyeztetve magukat. A szövetségi elnök kiemelte, hogy a kérdés, mint azt már elmondotta nem újkeletű, mindössze most jutottak oda, hogy erről érdemben tudjanak beszélni. Megtudtuk, hogy nagyon hiányolja a zöld pártot, amely nyugati országokban nagyon erős befolyásoló tényező, míg itthon nem igazán beszélünk róla. Az USR-nek voltak már lépései a környezetvédelem ügyében, viszont ők nem egy zöld párt, így az RMDSZ úgy érezte, hogy ezzel ideje foglalkozni. Kelemen szerint nagy hiba lenne erre a kérdésre generációs problémaként tekinteni, vagy esetleg ideológizálni. Rosszat tenne a megítélésének, és sokan már a téma konkrét ismerete előtt beskatulyáznák. 

A másik fontos téma, amelyet Szőccsel érintettek az Respekt-kampány volt. Az első és legfontosabb kérdés az oktatás kérdésköre volt, amely a zöldkérdéssel is szoros összefüggésben van. Az oktatás romokban hever, 30 éve nem történt lényeges változás az ügyben, így például a gyerekek oktatásából kimaradt a természetvédelem, ami az egyik legaktuálisabb, hiszen pár éven belül, ha nincsenek témában a környezeti változások ok-okozatiságával, nem lesznek képesek arra, hogy érdemben cselekedni tudjanak a környeteszennyezés ellen. Azt is megtudhattuk, hogy Romániában átlagosan 6000 tonna ételt dobnak ki, és minden második gyerek éhesen fekszik le, mivel szüleinek nincsen, amit az asztalra tennie vacsorára. 

Emellett a tanórákat is szükséges lenne megreformálni, hiszen nagyon sok iskolás gyerek jár reggel 7 órára. Ezeknek a korai óráknak a hatékonysága majdnem a nullával egyenlő, és jelentősen ellehetetlenítik azt, hogy a tanuló reggel 9, vagy 10 óra után megfelelőképpen tudjon figyelni. Ez csak két olyan példa, amely a tanügyi reform része kellene, hogy legyen. Az elnök kiemelte, hogy sajnos jelenleg is számos akadálya van ennek, mivel nagyon nehéz megegyezni román honfitársainkkal. Emellett kiemelte, hogy az RMDSZ nem csak a kisebbségi oktatás terén szeretne érdembeni reformot, hanem az egész oktatás terén, hiszen úgy érzi ezzel már el is késtünk.

A beszélgetés végén természetesen szóba került az aktuális kormány bukása is, Kelemen Hunor kifejtette, hogy sajnos egyelőre jobb nem várható. Ezt a témát azonban nem boncolgatták sokáig, hiszen ezelőtti nap erről beszélgetett Csoma Botond, George Triff, és Kovács Bálint. 

A késői időpont ellenére (este 20 órakor kezdődött) sok érdeklődőt vonzó, érdekfeszítő beszégetés volt, számos kérdés érkezett a pódiumbeszélgetés végén a kampányt illetően (aznap kezdődött el hivatalosan a kampány), illetve az oktatásügy is nagyon érdekelte a résztvevőket.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed