Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vallásos vagy? Ha igen, akkor szerinted számít az, hogy éppen milyen a vallásod? Nem, nem számít. Légy bármilyen vallású is, a kiharcolt vallásszabadságnak köszönhetően büszkén hordozhatod magadban a meggyőződéseid. Erdély egyik legnagyobb kincse ugyanis pontosan ebben a vallásszabadságban rejtőzik.

Biztosan eddig nem is gondolkodtál rajta, na de képzeld el az életed vallásszabadság nélkül. Ugye, hogy máris kirázott a hideg?

Hadd kérdezzek még egyet, ez elgondolkodtatóbb lesz az előzőnél. Szabad vagy-e a vallásodban?

 

A Thinkonomy Fiatalon, Válaszúton! eseménysorozatában Rácz Norbert unitárius lelkésszel, Lészai Róbert teológiai hallgatóval és Tussay Szilárddal, az Erdélyi Református Egyház kommunikációs referensével beszélgethettünk vallásról és vallásszabadságról.


A különböző felekezeteket képviselő teológusok elmondták, hogy a keresztény vallás szabadság nélkül nem tudna létezni, így alapjáraton érezned kellene a szabadságot, amikor a vallásodra gondolsz. Hiszen már csak az, hogy te választhatod meg magadnak, hogy miben hiszel, és milyen előírások mentén akarod a hited gyakorolni, vagy az, hogy ki segítsen neked ebben a gyakorlásban, ki legyen a lelkipásztorod, mind-mind arról tanúskodik, hogy hatalmas szabadságot élvezel. Pál apostol ezt a következőképpen fogalmazta meg:  “nem vagy a törvény uralma alatt”, ami annyit jelent, hogy bármi szabad neked a vallásodban, nem korlátoz téged ebben semmiféle törvény, ugyanis te kell saját magad korlátozója légy. Te kell eldöntsd, hogy meddig mehetsz el bizonyos esetekben.

 

A vallásszabadság ugyebár különböző felekezeteket hozott maga után, a felekezetek pedig általában harcban álltak egymással. Nevetni fogsz, de a teológusok rávilágítottak arra, hogy ezek a harcok ma is fennálnak, annyi különbséggel, hogy nem fegyverekkel gyilkolásszák egymást a különböző felekezetű emberek, hanem valami teljesen modern eszközzel, mégpedig az ügyességgel, méghozzá azzal a fajtával, amihez egy egészséges versenyszellem is társul. Gondolj csak bele, mit látsz magad körül? Az egyházak versenye nem abból áll, hogy melyik milyen erősségű iskolát tudhat a magáénak? Minden bizonnyal te is tapasztaltál már ilyet. Kulcsfontossága van az iskoláknak ebben a történetben. Mondhatni az egyház és az iskola kéz a kézben járnak és nagymértékben fontosak a mindennapok szocializációjában.

 

Hallgattuk, hogy a vallások célja ugyanaz: Istenhez vezetni az embereket. A lényeges célnak pedig morális, kulturális és nemzeti vetülete is van.cA történelmi egyházak egyik nagyon fontos küldetése volt a magyar öntudat ápolása Erdélyben, a magyar nemzeti identitás megőrzése. Voltaképpen ezért is építették ki az iskolahálózatokat, és vették annyira komolyan a kultúra, a szociális tevékenység és a  nyelvápolás fenntartását.

 

Szem előtt tartva mindezt az egyházak manapság már nem a megszorításokra, hanem annál inkább a nyitottságra törekszenek, ugyanis fontos, hogy minél kevesebb embert veszítsenek. A modern világban már nem működne az a fajta dogmatikusság, ami a letűnt korokat tartotta féken. Ma már alkalmazkodni kell az aktuális problémákhoz és történésekhez, éppen ezért a különböző felekezetű papok lazábbak, fiatalosabbak tágabb világképpel és elfogadással.

 

Ha az egyház felveszi ezt a rugalmasságot és megtarthatja a minél emberközelibb szemléletmódot egy iskolában, annál több szülő választja azt gyermekének. Ezután pedig kezdetét veszi a gyermekek szocializációja és ez a nemzeti öntudat fejlődését is elősegíti. Gondolj csak bele, a legtöbb osztályban még mindig ugyanolyan nyelvet beszélő diákok tanulnak. És hol találkozik az ember először a szerelem érzésével? Hát az iskolában! S, ha azt ott megtalálta, akkor nagy valószínűséggel valamilyen formában majd meg is tartja, így pedig nő az esélye annak, hogy minél több magyar nyelvű család alakuljon a következő generációk során. A mi magyar nyelvet ismerő vallásainknak köszönhetően, persze. Mert ugyanez fennáll a más nyelvű embertársaink családalakításában is.

 

No de, hogy kellőképpen meghökkentselek a vallásszabadsággal és a vallásainkban gyakorolt szabadsággal, elárulom neked, hogy ezek könnyítésére még egyházi társkeresőket is létrehoztak, ami összehozhatja az egyházhoz tartozó párkeresőket.

 

Bereczki Szilvia Tímea

 
Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed