Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

 

Romániában néhány évvel a rendszerváltás után a kormányok kereteket különítettek el inkubátorok létrehozására. Törvények írták elő az állam azon kötelességét, hogy a kis- és középvállalkozásoknak (KKV) támogatására rendszereket építsen ki. Persze ezek nem voltak sosem határidőhöz kötve. A támogatási rendszer egyik pillére a vállalati inkubátorok és a vállalkozásfejlesztési központok megalapítása. Az inkubátorok megalapítása a munkahelyteremtés, gazdasági diverzifikáció és a helyi vállalkozói szféra támogatását szorgalmazza.

Az üzleti inkubátor egy olyan támogatási infrastruktúrát biztosító szervezet, amely a sikeres vállalkozás létesítését segíti elő szolgáltatásai által. Egy új jogszabály (2016. évi 102. számú törvény) adómentességet szab meg az inkubátoroknak (telek-, építmény-, illetve egyéb helyi adók alóli felmentést). Ezekkel az engedményekkel ösztönzik az inkubátorok elterjedését. A megalapított inkubátorokban pedig több tíz céget is élénkíteni lehet.

Óriási lehetőség egy vállalkozásnak egy inkubátoron belül fejlődni. A fiatal vállalkozók sok energiát és pénzt megtakaríthatnak. A legtöbb inkubátor profi pénzügyi, jogi és vállalkozásfejlesztési tanácsadást is nyújt, amellett, hogy az irodahelyiséget is rendkívül olcsón (Kolozsváron, hónaponként akár 30–50 euró albérlettel) adják ki. Pénzhiány miatt a startupok ilyen szolgáltatásokat nem szoktak vásárolni, így a vállalkozók sok energiát pocsékolnak el a rendszer kibogozásával, a bürokráciai csapdák kicikázásával. Ez sokszor annyira leépíti és kimeríti a vállalkozókat, hogy sokan végül feladják és nem kerül sor jobbnál-jobb ötleteik megvalósítására. Inkubátorban a vállalkozók teljes mértékben a termékeik fejlesztésére és értékesítésére, illetve hálózatuk bővítésére tudnak koncentrálni.

Országunkban az inkubátorokat és vállalkozásfejlesztési központokat egy egyesület próbálja hálózatba szervezni. Kolozs megyében több inkubátort is létrehoztak. Kolozsváron például a Cluj Innovation Parkon belül, az ún. CREIC, – kreatív iparágakra fókuszáló központot (ahol irodahelységeket, de filmstúdiót is berendeztek) – valamint az ún. TEAM, – a mikrovállalkozások és a tech-startupok támogatására irányuló központot (irodahelyiségekkel, illetve gyártási egységekkel ellátva). Ezek mellett még más Kolozsvári vállalatok is biztosítottak inkubátorhoz hasonló szolgáltatásokat (pl. TETAROM). Aranyosgyéresen egy állami programon keresztül 2012-ben hoztak létre egy inkubátort, de sajnos onnan sem özönlenek a jó hírek.

A weboldalaikat nézegetve hamar észrevehetjük, hogy ahhoz képest, hogy már több, mint 20 éve elkezdődött az inkubátorok megszervezése, még mindig gyerekcipőben jár ez a típusú vállalat. Kolozsváron mind több és több startupot alapítanak, ezért egy inkubátor alapítása is egy nyereséges vállalkozás lehet.

 

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed