Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Az AeRO egy alternatív kereskedési rendszer, amely alternatív finanszírozási lehetőséget biztosít a KKV-k, a fiatal vállalkozások vagy a kezdő vállalkozók számára. Az AeRO azoknak a vállalatoknak nyújt tőkét, amelyek valamilyen beruházási projektet vagy más beruházási tervet szeretnének megvalósítani, de valamilyen oknál fogva a banki finanszírozás számukra nem elérhető. Továbbá lehetőséget biztosít azoknak a cégeknek, akik jelenleg a Rasdaq piacon vannak jegyezve, de az elmúlt évek, évtizedek során a nagyközönség számára láthatatlanok voltak (alacsony likviditás, jelentési kötelezettségek hiánya stb.).

Az AeRO alapjait a még 2010-ben létrehozott ATS (Alternativ Transaction Sistem) modellre építették, amely nem váltotta be a hozzá fűzött ígéreteket. A piaci viszonyok és a jelenlegi gazdasági és kereskedési helyzet megkövetelte, hogy az ATS-t ismét szemügyre vegyék és újraélesszék. Az újraélesztési folyamatban a BVB-nek figyelni kellett arra is, hogy az AeRO piacra jelentkező cégek jóval kevesebb jelentési kötelezettségeknek és alacsonyabb tőkemegfelelési követelményeknek tegyenek eleget, mint a szabályozott piacon (REGS), de ugyanakkor elég vonzók legyenek a befektetők, kereskedők vagy spekulánsok számára, és akár stabil jövedelmet generáljanak a befektetőknek, kereskedőknek.

Aeroo-600x330 (1)

AeRO – Forrás: http://www.romaniajournal.ro/

Főbb jellemvonásai

  1. Alternatív finanszírozási forma a KKV-k számára.
  2. Új befektetési lehetőség a kereskedők számára.
  3. Alacsony listázási és működési költségek.
  4. Az AeRO piacra való bejegyzés engedélyezéséhez elegendő egy, a céget bemutató dokumentum.
  5. Lehetőség van arra, hogy egy a BVB által engedélyezet tanácsadó koordinálja a jegyzéshez szükséges lépéseket.

Összegezve, az AeRO a növekedési és fejlődési potenciállal rendelkező vállalatoknak biztosít lehetőséget a vállalati célok eléréséhez. A befektetők számára viszont lehetőség, hogy a részvények által kínált tulajdonjog mellett magas hozamot kínáljon. Továbbá fontos, hogy az AeRO piacon szereplő vállalatoknak eleget kell tenniük a számos vállalatirányítási irányelveknek ahhoz, hogy a kereskedők számára vonzó és sikeres befektetés legyen a részvények megvásárlása.

Cikk szerzője: Szabó Róbert – Pénzügyi Felügyeleti Hatóság munkatársa (Románul: Autoritatea de Supraveghere Financiara)

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed