Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nem is olyan rég – egy előző cikkünkben – beszámoltunk az Uber megjelenéséről Bukarestben. Eme írásban nem igazán az Uber újabb terjeszkedéséről lesz szó, hanem inkább az őket ért támadásokról, és az ellene hozott szankciókról.

Mint a technikai sportokban, úgy a gazdasági életben is, amit a szabályok és a törvények nem tiltanak, azok legális cselekedetnek minősülnek, mindaddig a pontig, amíg nem történik egy újrafogalmazása vagy átírása a szabályozásnak. A hiányos szabályozást nevezik kiskapunak, mely sok esetben világbajnoki címeket dönthet el, hatalmas összegű profitokat eredményezhet cégeknek. A kiskapuk kihasználása sokszor nézőpont kérdése is lehet, hiszen ha én találom meg, egyértelmű, hogy nem tetszik az ellenfélnek, ugyanakkor ez a fordított esetekben is igaz. A kiskapuk megtalálása, kiaknázása az esetek többségében egy új innováció születését is jelentheti, részben ezek megtalálása eredményezi az emberiség előremenetelését, fejlődését és nem helyben való toporgását.

uber-vs-taxi-title-card

Uber vs. Taxi – Forrás: www.businessinsider.com

Az Ubert sorra érik a sorozatos támadások, mivel az uberesek elveszik a hagyományos taxisok munkáját, nem felelnek meg a szabványoknak, nem fizetnek adót és még hosszasan folytathatnánk a sort. De el kell ismerni, hogy ők is úgynevezett „kiskapukat” használtak ki, hiszen kitalálták, hogyan tehetik kevésbé költségessé a  taxi szolgáltatást, melyet ha átalakítanak is, azaz szabályossá tesznek, még mindig említésre méltó konkurenciát jelenthetnek a konvencionális taxizásnak. Ellentétben a taxisokkal, akiknek a taxizás főállásuk, addig az uberes sofőröknek ez csak fizetéskiegészítés.

Az országok reakciói különbözőek az Uberrel kapcsolatban, de közös céljuk megfékezni, visszaszorítani az UBER koncepciót. Amíg Németországban, Hollandiában, Franciaországban és más országokban különböző mértékű pénzbüntetéssel próbálják elvenni a Uberezők kedvét, addig Dél-Koreában már börtönnel is riogatnak. Érdekesség, hogy Spanyolországban a visszaeső Uberezőkre is kitérnek, értelemszerűen nagyobb bírsággal. Belgium is betiltatta, de ennek ellenére hajlik a megállapodásra a szabályok betartásával. Magyarország az elmúlt hetekben fogadta el az új taxirendeletet, melyre szükség volt, hiszen 1988 óta van hatályban, emlékeztetett Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.

Magyarország nem egészen a tiltás mellett tette le a voksát, hanem inkább keretek közzé szorítaná a személyszállítást, mely kötelezi az „infokommunikációs eszközön megrendelt személyszállítási szolgáltatót” is a keretek betartására, ide már az Uber is beletartozik. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter utasítására a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai májusban, kiszálltak egy-egy próbaútra, mely eredménye 100%-os bukás az Uber sofőrjeinél.

BR-621-uberBOAT-Launch-english-blog-960x540-r2

Vízi taxizás az UBER asztalán – Forrás: www.engadget.com

A jelen állás szerint az Uber többfrontos háborút vív a kormányzatokkal, mely talán még évekig is eltarthat. Mindezek ellenére ez nem torpantja meg őket, mert egy új szolgáltatással álltak elő, az UberBOAT-tal: az alapkoncepció majdnem ugyanaz, csak ez nem szárazföldi utazást biztosít, hanem egy kis hajókázást. Egyelőre az UberBOAT használata csak a Boszporuszon vehető igénybe, igaz teljesen eltérően, mint a másik szolgáltatásuk, mert itt már a Navette hajótársasággal kötöttek szerződést. Egy bizonyos, ha nekik megéri, nem elégszenek meg csak a Boszporusszal, a terjeszkedés csak folytatódhat. Kíváncsian várjuk a folytatást.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed