Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

A mai információs társadalomban a termékek közötti verseny az objektív, kézzelfogható tulajdonságok szintjéről (kg, kW, stb.) egyre inkább a megfoghatatlan, dizájn alapú, stílusbeli különbségek szintjére emelkedik. Elég, ha megnézzük például az indiegogo.com vagy a crowdfunding oldalak legnépszerűbb projektjeit: láthatjuk, hogy a termékek, szolgáltatások dizájnja, a termék koncepciója vérprofi szinten van még akkor is, ha pofonegyszerűnek néz ki − és ez nem véletlen. Manapság egy sikeres terméket vagy szolgáltatást nem lehet elképzelni egy jól kigondolt, arculat, stílus nélkül.


Mi az, ami a kreatív szolgáltatásokat megkülönbözteti a többi szolgáltatástól? Ha a szolgáltatás a fizikai termékekhez képest megfoghatatlan, a kreatív szolgáltatás kétszer annyira megfoghatatlan, ugyanis a kreativitás alapjában azt feltételezi, hogy olyan valami jön létre, ami azelőtt nem létezett. Egy autómosás vagy szobafestés esetében az embernek egy konkrét elképzelése van a végeredményről, viszont amikor egy logó vagy termék-dizájnról beszélünk, a végeredmény sokkal absztraktabb, megfoghatatlanabb.

Ebben a kontextusban az a vállalkozó, aki nem tudja megfelelően igénybe venni a kreatív munkákat igénylő szolgáltatásokat, sokat veszíthet, és/vagy sok profittól eshet el.

Íme 2 javaslat, melyek betartásával valószínűleg jobb eredményeket fogsz elérni ezen a területen:

1. Tudd le az anyagiak kérdését már az elején, hogy ez ne zavarja a folyamatot

Dan Pink, minden idők 10 legnézettebb TED előadásainak egyikében rávilágít arra, hogy a jelentős kreativitást igénylő feladatok végeredménytől függő jutalmazása gyengébb teljesítményhez vezet, mint azokban az esetekben, amikor a jutalom nem függ közvetlenül a feladat eredményétől. Az eredményfüggő jutalom főleg olyan feladatok esetében működik jól, ahol egy jól meghatározott, kevés kreativitást igénylő feladatról van szó (ahány köbméter fát hasítasz, annyiszor 200 lejt kapsz). A kreatív szolgáltatások esetében a legjobb az, ha mindkét fél által elfogadott jutalékot az elején tisztázzák, és ez a továbbiakban nem von el figyelmet a feladat teljesítésétől.

2. Legyen egy jó briefed

Tudnod kell, hogy mit szeretnél, ki a célcsoport, milyen határidőre kéred a munkát stb. Egy válasz nem lehet jobb a kérdésnél. A katalógusod, reklámod, lógód designja, termékneved, vagy terméked formájának minősége nagy mértékben függ attól, hogy mennyire jól tudod meghatározni azt, amire szükséged van. Itt két rossz végletet ajánlott elkerülni – az egyik, amikor az ügyfél szeretne valamit, de nem tudja pontosan mit, és azzal az ürüggyel, hogy nem akarja korlátozni szolgáltatója kreativitását, megkéri hogy javasoljon ő valamit/valamiket. Persze amikor jönnek a javaslatok, akkor a legtöbbször egyik sem jó, és jöhet a következő adag javaslat. A másik véglet az, amikor hajszálpontosan tudja, hogy mit akar a technikai kérdéseket is pontosan leírva a betűtípustól kezdve a színeken át, a logó méretéig és elhelyezéséig. Ha ehhez rendkívül jó, átlag feletti érzéke van, akkor nem gond, viszont ez általában nem áll fenn. Az élet sok más területéhez hasonlóan itt is az arany középút vezet a legjobb eredményhez.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed