Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Az alexa.com szerint a filelist.ro a 9. helyet foglalja el Románia leglátogatottabb weboldalai között, de emlékszem, hogy volt az jobb pozícióban is.

A filelist.ro egy „torrent tracker” amelyen keresztül a felhasználók olyan fájlokhoz juthatnak hozzá, amelyek torrent kliensben való elindítással darabokban töltenek le a számítógépre egy adott fájlt olyan felhasználóktól, akik ezt megosztják. Történetesen a lehozott fájlok általában szerzői jogi védelem alatt álló filmek, zene, játékok és egyéb programok.

Romániában nagyon elterjedt a torrentezés. Fiatalok között nagyon népszerű, de az idősebb korosztály is legalább olyan természetesen mondja, hogy „mindjárt leszedek egy filmet”. Még a volt elnök, Traian Băsescu repülőjén is letöltött filmeket találtak néhány évvel ezelőtt.

Sőt, ugyancsak Băsescu elnök mondta egy beszélgetés során Bill Gates-nek, hogy a „kalózkodás” sokat segített az IT szektor növekedésén és a románok kreativitásának fejlesztésén.

Ezzel elég pontosan illusztrálta az elnök a számítógép és az internethez való viszonyunkat. A pénzhiány miatt a román piacon mindig is sovány volt a kínálat multimédia terén. Ugyancsak ezen okok miatt a különböző suli utáni tevékenységek is hiányoztak vagy sokak számára elérhetetlenek voltak. A számítógép lett az a nélkülözhetetlen eszköz, amelyet az ember egyszeri kifizetéssel beszerzett, és ezt tanulásra és szórakozásra egyaránt használhatta.

És használtuk is. Ennek köszönhetően sok fiatal a rohamosan növekvő IT szektorban könnyen elhelyezkedik. A nagy hollywoodi filmek felirat vagy szinkron nélküli letöltésével a lakosság nagyrésze az angol nyelvet is elsajátította.

Mindennapi jelenség a torrentezés, viszont ez könnyen válhat bűncselekménnyé. Kolozsváron például az év elején egy 63 éves nő ellen indítottak a hatóságok eljárást szerzői jogok megsértése miatt.

Mivel a rendőrségnek nincsenek elég forrásai, az eljárások inkább csak olyan esetekben indulnak, amikor még egy másik bűncselekmény is átfedi a kalózkodást, vagy a jogi személyek kalóz programokathasználnak. Ez azt jelenti, hogy a hangsúlyt a komolyabb esetekre fektetik a hatóságok, olyan esetekre, amelyekben a letöltött fájlokat értékesítették, pénzmosást követtek el, vagy gyermekpornográfiát tároltak. Ettől a dolgok még változhatnak, és bevezethetnek egy bírságolási rendszert az internetszolgáltatón keresztül,akárcsak más nyugati országokban.

A filelist.ro weboldal leírásában az szerepel, hogy ez Románia legnagyobb „privát közössége”, ezt nyugodtan nevezhetjük egyelőre Románia egyik legnagyobb büntetlen bűnszervezetének is.

(megjelent az Igen, tessék! közösségi havilap októberi számában)

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed