Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sikeresen landoltunk!

Elértünk a Startup 101 sorozatunk végére. Öt cikken és két videón keresztül próbáltunk összefogó képet adni a startupok világáról. Belemásztunk a startup világ szlengjébe, hogy mostmár neked se legyen idegen szó a VC, az MVP és a UX. Ajánljuk, hogy kövesd a PONT csoport példáját, és függeszd ki otthon vagy a munkahelyeden startup szleng szótárunkat [PDF].

A “startup” nem csak egy divatszó!

A startup nem csak egy divatszó és nem csak egy induló vállalkozás! Ez egy merőben új vállalkozási forma és kultúrjelenség is egyben.

Mi a szösz az a Seed, UX, na meg az MVP? Startup szleng szótár, nem csak kezdőknek

A startup világnak külön szlengje alakult ki az évek során, és való igaz, hogy a magyar founderek – bocsánat, alapítók – is hajlamosak egy keverék, félig magyar, félig angol nyelvezettel kommunikálni.

Ezután az inkubátorok, angyal befektetők és a startupoknak szóló jogi keretek világában kalandoztunk.

Jogi keret startupoknak

Nem annyira nehéz kezdő vállalkozásunknak kiválasztani egy jogi formát. A debütáló Kft. (SRL-D) program könnyít a választásban. Ebben a cikkben rövid bemutató készült arról, hogy mik azok az előnyök amiben részesülhet egy startup a SRL-D jogi forma kiválasztásában.

Angyal befektetők

A jogi forma kiválasztása után, egy startupnak tőkére van szüksége. Az angyal befektetésekről szóló törvény megszabja, hogy milyen körülmények között élvezhet adóengedményeket egy angyal, aki startupodat finanszírozza. Ezekről és az angyal befektetések körül alakuló kultúráról is készült cikk a Startup 101 sorozatunkban.

Vállalkozásfejlesztés inkubátorban

A cég megalapítása és a befektetők meggyőzése után, a vállalkozást ajánlatos egy inkubátorban fejleszteni. A jogi és könyvelési tanácsadás mellett, az inkubátorok olcsó és jól felszerelt irodahelységet kínálnak a startupoknak. A megspórolt pénz mellett, a startupod, egyéb startupokkal körülvéve, sok jó ötletet meghonosító, pezsgő környezetben teszi meg első lépéseit a piaci boldogulás felé.

Ha már egy (mozgó)kép többet ér ezer szónál, készítettünk két videót is. Először Besenyei Hajnalkával, az Impact Hub vezetőjével a közösségi terekről beszéltünk és arról, miért jó hosszútávon egy közösségi térben dolgoznod. Megtudhatod tőle, mit jelent egy olyan közosség tagjának lenned amely támogat ötleted fejlesztésében, befektetői és finanszírozási tervekkel tud ellátni, személyes tapasztalatait tudja megosztani veled.

 

Majd Xenia Munteant, a Planable CEO-ját faggattuk a startupper lét nehézségeiről, és arról, hogyan sikerült nekik innen Kolzosvárról egy olyan SMM SaaS platformot készíteniük, amely Szilícium-völgybeli befektetők figyelmét is felkeltette.

 

Biztosak vagyunk benne, hogy mostmár könnyebben eligazodsz a startupok világban és bátrabban vágnál bele egy saját vállalkozás indításába. Ha lemaradtál volna 1-2 cikkről, vagy ismétlés a tudás atyja alapon végigfutnád mégegyszer őket, visszatekintésként összeszedtük neked egy helyre a Startup 101 sorozatunk alatt született tartalmakat.

Köszönjük, hogy velünk tartottál ebben a sorozatban! Ha tetszett ez a sorozat, akkor like-olj minket Facebookon, hogy megkaphasd a legfrissebb infókat a további sorozatainkról.
Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed