Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Azok az egyetemi hallgatók, illetve fiatal végzettek, akik komolyan gondolják egy saját kutatási munka megszervezését, valószínűleg már a kezdeti fázisban rájönnek, mennyire fontos a megfelelő szellemi és anyagi támogatás elnyerése. Ennek hiányában az ígéretes ötletek mellé szegődött lelkesedés hamar a végéhez ér; kreatív és értékes gondolatok nem valósulhatnak meg erőforrások hiánya miatt, avagy annak az információnak a hiánya miatt, hogy honnan lehetne ezeket előteremteni.

Saját tapasztalatomból kiindulva tudom, hogy mennyire rögös út vezet egy saját ötlet születésétől a kutatás végső konklúziójának a megfogalmazásáig. Ideggyógyászati témában készültem az államvizsgadolgozatra, és apró (aztán egyre nagyobb) kudarc- és sikerélmények között egyensúlyozva próbáltam a legjobbat kihozni a lehetőségeimből. A tanácsadó – jelen esetben a témavezető tanárom – és kollégáim támogatása jelentette a legtöbbet, ellenben anyagi források terén szűken álltunk, és a megfelelő tőke hiánya a terv meghiúsulását jelentette volna.

Ekkor találkoztam először a Székely Előfutár Ösztöndíj pályázatfelhívásával.

A Forerunner Federation amerikai székhelyű alapítvány a kisebbségi nemzetek elkötelezett támogatója tudományos és kulturális téren. Az idén tizedik alkalommal meghirdetett Székely Előfutár Ösztöndíj azokat a székelyföldi tehetségeket támogatja, akik választott tanácsadó vagy kutatóintézet irányításával szeretnének alkotni természet- és társadalomtudományi témában, nagy hangsúlyt fektetve a székely hagyományápolásra. A felhívás megszólítottjai székelyföldi születésű és ott lakóhellyel rendelkező egyetemista vagy egyetemet végzett fiatalok, akiknek anyagi támogatásra van szükségük szakmai előmenetelük érdekében, ugyanakkor pontos elképzeléseik vannak a tervezett kutatómunka kivitelezéséről.

A támogatás teljes összege ezer amerikai dollár, amit 6–8 pályázónak tud biztosítani. Az összeg első harmadát a pályázat nyertesei a kutatómunkájuk kezdetén megkapják; a maradék kétharmad – eredményességi támogatás – egy év múlva jut el a pályázóhoz, miután az elkészült, közlésre alkalmas munkát másolatban megosztotta az alapítvánnyal, mellékelve a tanácsadó elfogadó levelét, amelyben közlésre alkalmasnak ítéli az eredményeket.

Az idén meghírdetett Székely Előfutár Ösztöndíj határideje 2016. szeptember 7. Ezúton biztatnék minden érdeklődőt, hogy bizalommal pályázza meg a támogatást, az ehhez szükséges dokumentumok listáját pedig a 2016. évi pályázati felhívásban találja meg. A pályázaton való részvétel magában foglalja az Alapítvány Kisebbségi Jogi (Szrebrenicai) Nyilatkozatának elfogadását és aláírását. A határidőig beküldött pályázatok közül az arra érdemesek egy második körben vehetnek részt, ami egy telefonos/Skype interjúból áll, tulajdonképpen egy kötetlen hangnemű beszélgetés a pályázatot zsűriző testület valamely tagjával, amelyben az megbizonyosodik a pályázó szakmai felkészültségéről és a kutatás iránti elkötelezettségéről. Ezután pedig már nem következik más, mint a nyertesek kihírdetése – és persze a további kemény munka, amelynek az eredményeképpen egy sikeres kutatás valósulhat meg.

Az alapítvány érdeklődik a nyertesek további sorsa felől is – arra ösztönzik őket, hogy értesítsék a pályafutásuk alakulásáról, esetleges lakcímváltoztatásról. Sok sikert a pályázóknak!

További információkért kattints az alábbi linkre:

Forerunner Federation

The Forerunner Federation and its National Foundations provide grants to support minority and small nation participation in the knowledge society. Our grant programs have the following specific aims:

Szerző: Molnár Kinga

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed