Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vajon a mai ifjak élvezik annyira a játékot, mint Móra ifjúsági regényében Nemecsekék? Miért van az, hogy a mai gyerek inkább a Candy Crush-t játssza, ahelyett, hogy társaival fogócskázna. Egy Candy Crush képes olyan élményt nyújtani, amit Nemecsekék átéltek a Grundon? Hogy van az, hogy ők mindenféle „kütyük” nélkül meg tudták szervezni mindennapjaikat, nem volt problémájuk a találkák megbeszélésével, ellentétben a mai generációkkal, akik többször is egyeztetnek okostelefonjaik használatával (sms, facebook, messenger és még folytathatnám), és mégsem érnek rá vagy csak nehezen találkoznak.

Gondoljunk csak bele. Nagyszüleink fizettek volna azért, hogy ne használjanak telefont? Biztosan nem, de mi most költhetünk rá, mert nem tudunk uralkodni magunkon, mert függőké neveltük magunkat. „Le akarunk szokni” az okos telefonjaink használatáról, mert vissza szeretnénk térni a való életbe, mert tudni szeretnénk, hogy milyen az emberközeli kommunikáció? Ez az egyik oka, hogy képesek vagyunk költeni egy ilyen „új telefonra”. Kérdés, hogy mennyire új?

Páran gondoltak egyet, megalkották a No Phone-t és most jól keresnek vele. Másként fogalmazva, formát adtak egy olyan dolognak, ami létezett a kezdetek óta. Most elnevezték és árulják. Ők a hibásak? Nem, nem ők, hanem a vásárlók akik megveszik, a kitalálók csak éltek egy üzleti lehetőséggel. Szegény Nemecsekék, ha tudnák, hogy ők milyen jókat játszódtak a No Phone-nal tudtukon kívül, nem beszélve arról, hogy milyen remek üzleti lehetőséget hagytak ki.

De mi is ez a No Phone? A tervezők a Kickstarter oldalán szerveztek gyűjtést az ötlet megvalósításához. A kitűzött céltőkéjük 5000 dollár volt, amit messze meghaladtak. Maga a No Phone bármelyik okostelefont helyettesítheti, azaz ugyanazzal az érzéssel szolgál, így a függők se éreznek hiányérzetet. Másik nagy előnye, a tervezők szerint, hogy e telefon használatával, az emberek kapcsolatban maradhatnak a külvilággal.

Telefonnal kelünk és telefonnal fekszünk. Kérdem én: nem vagyunk véletlenül a telefonjaink rabszolgái? Még csipásak vagyunk, de első dolgunk, hogy megkukkantsunk, hogy mi is történt virtuális életünkben az elmúlt éjszaka. Ezen változtatnunk kell, de ez csak rajtunk múlik, nincs szükségünk külső befolyásoló tényezőre.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed