Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Olvasom a Krónika honlapján, hogy többen feljelentést tennének amiatt, mert a hatóságok razziáztak az Ismerős Arcok zenekar sepsiszentgyörgyi koncertjén. A beszámoló szerint a múlt heti koncertre nagy erőkkel vonult be a helyi rendőrség, megállította a koncertet, végül pedig egyesével igazoltatták is az ott levőket.

Ilyenkor úgyis bármit csinál a rendőrség, azt túlkapásként fogja érzékelni a közönség. Különösen úgy, hogy az Ismerős Arcok nemzeti rock stílusú zenét játszó banda koncertje közben történt mindez.

A rendőrségi tájékoztatás szerint lemezeket, pólókat és hasonló, eladásra szánt termékeket koboztak el azért, mert mindezt engedély nélkül árulták. A büntetés jogosságát gyakorlatilag beismerte azzal a zenekar, hogy nem háborodtak fel sem a Facebookon, sem más nyilvános felületen. Ugyanakkor pedig tényleg nem értem, hogy miért kellett hatvan rendőr mindehhez.

A sepsiszentgyörgyi Erdélyi Magyar Ifjak egykori tagjaként én is szerveztem egykor Ismerős Arcok koncertet. Mindezt azért tartom fontosnak leírni, mert ezek alapján őszintén úgy gondolom, hogy nem feltétlenül jó,  ha egy tizenéves a nemzeti rock és az efféle körökben szocializálódik.

Persze, a Sepsiszentgyörgy – Kolozsvár – Budapest háromszögben elér hamar rádöbbentem, hogy a nemzeti rock eléggé a göröngyös úton visz a sötét éjjelbe, ám azóta sokkal jobban értem azokat, akik a sikertelen román nyelvtanulás a székelyföldi szocializáció kontextusában olyan ifjúsági mozgalmak felé fordulnak, ahol biza-biza nem ritka a nemzeti radikalizmus.

Úgy gondolom, hogy az ilyen hirtelen razziák csak visszaigazolják azt a radikalizmust, amelyet valahogy értelmesebben kellene megelőzni, legyen szó differenciált románnyelv-oktatásról vagy akár az autonómia bonyolult formáinak kérdéseiről. Rádob egy lapáttal az egészre az, hogy a Noua Dreapta – Új Jobboldal ismét Sepiszentgyörgyön ünnepli december 1-jét, így várhatóan senki nem akarja korrektül és értelmesen kezelni ezt a kérdést.

Persze, jogos volt a büntetés és a számla nélküli termékek elkobzása, de nem lehetett volna mindezt a koncertet követő félórában lerendezni? Úgyis akkor vásárolnak a legtöbben.

Végül, de nem utolsó sorban, annyira korrektek azért mégiscsak voltak a rend őrei, hogy hagyták a zenekart a repertoárt záró dalokat eljátszani.

(Címlapkép: az együttes Facebook-oldala)

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed