Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Daniel Botănoiu, agrárgazdaságért felelős államtitkár a román televízióban(TVR 1) kijelentette azt, hogy a román gazdák 2020-tol farmonként és nem területi alapon fognak támogatáshoz jutni. Viszont ez akkor lesz lehetséges, ha a használt földterületek el lesznek táblázva.    

Az államtitkár szerint a táblázást már 2015-től el kéne kezdeni azért, hogy 2018-ig befejezzék. A kitűzött célok elérése érdekében ingyenes táblázást fognak biztosítani. A 14 millió hektár táblázása átlagosan 30 euró/hektár-ba fog kerülni. 2018-tol kezdődően kataszterii határok alapján lehet a mezőgazdasági területeket jelenteni a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA)-hoz.

Ha nem Romániáról lenne szó, akkor elvileg, csak pénzre és humán erőforrásra lenne szükség. Viszont itt, 20 év mulasztását, hibák sorozatát kéne 3-5 év alatt orvosolni. Gondoljunk csak bele, rengeteg községben még nem bocsájtották ki a birtokleveleket. Jó kérdés kire lesz táblázva a terület. Vannak olyan települések ahol rengeteg gazdának nem szolgáltatták vissza az összes földjét, annak ellenére, hogy már a rendszerváltás óta dolgozza. Rengeteg birtoklevél el van rontva és általános gond az, hogy a birtoklevelek a felmenőkre vannak kiállítva. A táblázás során a parcella rákerül a jogos tulajdonosára, viszont ahhoz, hogy a terület felhasználója nevére kerüljön, el kell jártatni az öröklődési folyamatot, avagy az újdonsült bonyolult földeladási procedúrát be kell tartani. A nyomást a gazdákra az új pályázatok illetve az új 5-8 éves szerződések növelik. Amennyiben a gazda az idén megpályáz egy intézkedést, valószínű, hogy jövőben írja alá a szerződést, minek futamideje 5-6 év. Ez aszt jelenti, hogy tisztázatlan jogi helyzetben bevállalja, azt, hogy  5-6 évig jelenti a földterületeit a  Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA)-hoz.

A kormány legfeljebb a táblázási költségeket vállalja magára. A javaslatom az lenne, hogy azok a mezőgazdászok akik, bonyolult jogi perek, avagy öröklődési folyamatok elő néznek minél hamarabb kezdjék el azoknak lébonyolítását. Mindenképp kérjenek ügyvédi segítséget. Ne várják azt, hogy valaki a gondjukat megoldja, illetve felejtsék el a szótárukból azt, hogy ” Valahogy lesz, mindig is volt”.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed