Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Közeleg a tél, és ezzel együtt a megfázások időszaka. Ugyan be vagyunk zárva a lakásba, a szezonális torokgyulladást ezzel nem oldották meg. A különböző gyógyszerek mellett van néhány számomra már évek óta bevált módszer, ami biztosan elősegíti a gyógyulást, ilyen számomra a méz például. A torokgyulladásomat már számtalanszor enyhítette, és téli időszakban a mézes tea elégedhetetlen számomra (cukor helyett édesítem ezzel).

            Számos helyi termelő méhészkedik. Vannak olyanok, akik már-már professzionálisan, tehát hivatás szintjén, és természetesen akadnak olyanok is, akik hobbiból. De melyek a jó minőségű méz jellemzői?

         Aki kóstolt már életében jó mézet, az a következő dolgokat várja el a következő alkalommal is: sűrűn folyós legyen. A mézek kristályosodása természetes folyamat, mértéke a nektárt adó növény típusától függ, ahogy a színárnyalata, az íze és illata is.

Vannak olyan aromájú mézek, amelyek esetében a virágra jellemző illat azonosítható és ez alapján szinte egyértelműen megállapítható a méz fajtája (pl.: repceméz, hársméz) és van olyan eset, amikor a méz aromája a növény termésének ízéhez, aromájához hasonló (pl.: napraforgóméz).

A lezárt üvegben lévő termék ízét, illatát sajnos nem tudjuk megállapítani, de a színe és az állaga árulkodó lehet.

            Mitől függ, hogy mennyire kristályosodik ki a méz? Hát természetesen a cukorösszetételétől, tehát minél több a fruktóz, glükóz aránya (F/G arány), annál kevébé kristályosodik ki. Ahhoz, hogy a méz hosszabb ideig folyékony maradjon az F/G aránynak 1,3 felett kell lennie. Ha erősen kikristályosodott „Akácméz” feliratú termékkel találkozunk, valószínűleg repcemézzel kevert vagy keveredett akácméz lehet. A két növény virágzási ideje közel egybeesik, a méhek ráhordhatják az egyik növényről gyűjtött nektárt a másik növényről származóra. Az akácméz világos, zöldessárga színű, nehezen kristályosodó, míg a repceméz nagyon gyorsan (napok alatt) kikristályosodik. A hársméz kissé sötétebb sárga színű, mely szintén hajlamos a kristályosodásra. A napraforgóméz sötétsárga, akár 100%-ban kikristályosodik, télire akár egy tömbben összeáll. A kikristályosodott mézet lassan, kíméletesen (kb. 40 ºC-on) felmelegítve ismét folyóssá tudjuk tenni. Legyünk óvatosak, mert a gyors, magas hőfokú melegítés hatására a méz érzékszervi- és beltartalmi tulajdonságai egyaránt kedvezőtlen irányban változnak. Tehát magyarul érdemes megvárni, hogy a tea, amibe a mézet kívánjuk tenni megfelelőképpen kihűljön, ellenkező esetben a méz feloldódik, de a benne található értékes elemek károsodnak a hő hatására.

            Bár sokan azt gondolhatjuk, hogy csak egy fajtája van a méznek, ez nem így van: vannak az úgynevezett virágmézek, vagy más nevükön nektármézek, ezek növények nektárjából származnak. Emellett pedig ott vannak a édesharmatmézek, amelyek növényi nedvekből származnak. És természetesen aszerint is csoportosíthatók, hogy milyen módon állítják elő őket (ez a legismertebb módja a csoportosításnak): lépes méz, csorgatott méz, pergetett méz, stb.

            Ámbár rengeteg helyen találunk mézet, akár nagyüzletek polcain is, nem mindegy, hogy milyen további kémiai anyagokat adtak hozzájuk. Ezért is fontos, hogy lehetőleg helyi termelőktől vásároljuk a mézet, ahol a legtöbb esetben meg is kóstolhatjuk őket a megvásárlás előtt. Ezek a mézek kiemelkedő minőségüek, és az esetek túlnyomó részében a leglaikusabbak is észreveszik a bolti és a helyi termelők által árusított méz között a különbséget.

            Bátorítalak Benneteket, hogy vásároljatok mézet, hiszen itt a tél, és számos jótékony hatása van, emellett pedig ízesítni is lehet vele, akár édességként is felhasználható gyerekek esetében.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed