Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Az elérhetőségi előítélet akkor van jelen, amikor a lehetőségeket a számunkra legelérhetőbb információk alapján becsüljük meg. Cápatámadások, gyilkosságok és lottónyeremények: az élénk események nagyban befolyásolják döntéseinket.

availability bias doc kep

Ha az emberek valóban megértenék, hogy mennyi az esélye annak, hogy nyerjenek, akkor sohasem vásárolnának több lottószelvényt. Mégis olyan gyakran vesznek jegyeket, hogy a jól működő lottózók lényegében olyan engedéllyel rendelkeznek, hogy pénzt nyomtathassanak.

A lottózó helyek kihasználják ezt az egyszerű, az  emberi elmét befolyásoló előítéletet, más szóval az elérhetőségi előítéletet (ezt, valamint az emberek kétségbeesését). Az alapján döntjük el, hogy minek mennyi esélye van, hogy milyen könnyen tudunk rá példát felhozni.

Mivel elég erősen provokáljak a jackpot nyerteseket, az emberek állandóan hallják azt, hogy ki nyert igazán nagyokat. Azonban szinte semmit sem hallanak azokról, akik egy vasat sem nyertek, pedig ők képezik a többséget. Tehát az emberek azt kezdik hinni, hogy sokkal több esélyük van nyerni, mint amennyi a valóságban.

Az angliai lottózókat ezzel a mondattal reklámozzák : „te is lehetsz az”, ami persze technikailag igaz is. Ha a teljes igazságot mondanák, ez a mondat a következőképpen hangzana : „te is lehetsz az, de több mint valószínű, hogy nem te leszel az”.

Ez a fajta elfogultság az esélyeinkkel szemben nem csak a lottózással kapcsolatban működik, hanem állandóan jelen van ha például valamilyen döntés meghozatala előtt állunk, mivel a memóriánkra hagyatkozunk. Gondoljunk csak arra, ha egyik barátunk autóbalesetet szenvedett, rögtön azt gondoljuk, hogy az utak egyre és egyre veszélyesebbek. Ezer és egy példát fel lehet még hozni arra, hogy amikor egy információ sokkal nyilvánvalóbb, élénkebb vagy sokkal könnyebb felidézni, torzítja a valódi valószínűségét egy esemény bekövetkezésének.

Mit tehetünk ez ellen?

Nem szükséges, hogy két lábon járó statisztikakönyvvé vagy valami szuper számítógéppé váljunk. A lényeg az, hogy próbáljunk felidézni olyan eseményeket, amelyek kevésbé emlékezetesek. Például, hány embert ismerünk akik:

  • Nem gyilkoltak meg?
  • Nem nyertek a lottón?
  • Nem ölt meg egy cápa?

Ha olyan vagy mint én, rájössz hogy ez rengeteg embert jelent. Úgy gondolom, ezek jó receptek a stressztől mentesebb élethez.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed