Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Miért rendeljünk inkább helyi vendéglőktől házhoz, mint multinacionális láncok éttermeiből?

Így, hogy újabb szigorításokat vezetnek be, és a tél közeledtével nincsen remény arra, hogy a helyzet pozitív irányba változna, fontos azt is látni, hogy a vendéglátás rég nem látott nehézségekkel küszködik.

A megszorításoknak köszönhetően (ugye csak szabad téren fogadhatnak vendégeket), jelentősen lecsökkent az elfoglalható asztalok száma, arról nem is beszélve, hogy a vendégek száma is jelentősen megcsappant. Ennek köszönhetően rengeteg vendéglő kényszerszabadságra kellett küldje alkalmazottait, és még így is jelentős anyagi nehézségekkel küszködik. A hely fenntartásának költségeit (fűtés, konyhai költségek, stb) továbbra is ki kell fizetniük, és legtöbben lévén, hogy megtartották az online rendelés lehetőségét, a konyhán dolgozó munkatársaiknak is a fizetését is elő kell valahonnan teremteniük, így a költségeik, ha nem is a régiek maradtak, messzemenően nem nullázódtak le…

 Mi pedig hogyan tudunk segíteni rajtuk? 

Hatalmas szükségük van azokra a vendégekre, akik eddig is fogyasztottak náluk, természetesen senkit nem arra akarok bátorítani, hogy tűzön-vízen át menjen el a vendéglőbe, ezzel kockáztatva a saját és mások egészségét! (Valamiért nekem azok a műanyag plexitek, amelyeket kint szoktak használni, nem tűnnek annyira biztonságosnak. A levegő beszorul alájuk, ezzel pedig szerintem jelentősen megnövelik a fertőzés lehetőségét…). 

De ha nem látogatunk el hozzájuk, akkor hogyan tudnánk támogatni őket?

Hát online rendelésekkel.

Szerintem elképzelhetetlen az, hogy napjainkban ne rendeljünk alkalomadtán kaját otthonra, most, hogy karantén van, főleg. Nagyon sokan átálltak napi menükre, tehát akár jó pár napra feltankolhatjuk különböző ételekkel a hűtőt, akár a már megszokott ételeik közül rendelhetünk haza. 

Fontos, hogy a helyi vendéglőket támogassuk ahelyett, hogy multinacionális éttermek (vagy gyorskajáldák) kínálatából rendelnénk haza. Természetesen tiszában vagyok azzal, hogy az itthoni mekinek nem amerikai tulajdonosa, hanem egy romániai egyén vásárolta meg a licenszt, ettől függetlenül azt is jó, ha látjuk, hogy ezeknek a vendéglőknek a legtöbb esetben sokkal könnyebb a helyzetük, lévén, hogy versenyképesebbek az áraik (ennek köszönhetően gyakorta nagyon jó alkupozícióban vannak), és egy jól ismert brand van hátuk mögött, aminek köszönhetően sokak számára először tőlük rendelnének. 

Helyi éttermet támogatni olyan, mint helyi termelőtől vásárolni. Ezek az éttermek minden egyes vendégért nagyon hálásak, és megpróbálják a legtöbbet kihozni a rendelkezésükre álló erőforrásból, legtöbben igyekeznek helyi termékeket felhasználni, itthoni vállaltoknak munkát adni a kiszállítással (vagy akár saját munkatársuk áll be kiszállítani az ételt). Azzal, hogy helyi éttermektől rendelünk többszörösen jót teszünk, hiszen ugye egyenesben támogatjuk a itthoni vendéglőt, emellett természetesen közvetett módon támogatjuk a helyi termelőket, és helyi márkákat. Egy döntésnek hatalmas hordereje van, számunkra, fogyasztóként majdnem mindegy, hogy milyen étterem ételeit esszük, de a vállalatnak viszont egyáltalán nem az, hogy napi hány rendelés landol náluk. 

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed