Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mindannyiunkban megfogalmazódhat az a kérdés, hogy miért is keresünk kevesebbet itthon, mint nyugaton, holott reggeltől estig dolgozunk. Ugyanúgy elfáradunk, mint ők, és mégis a mi munkánk kevesebbet pénzt teremt a hónap végére. Lehetünk tanárok, orvosok, gazdálkodók, banki vagy önkormányzati alkalmazottak, esetleg multinacionális cégnél, így is, úgy is kevesebbet keresünk, mint a nyugati, fejlett társadalmakban. Miért is van ez, miért ér kevesebbet a munkám, mint hasonló pozíciókban lévő svájcinak? De akár fordítva is feltehetnénk a kérdést. Miért keresek többet, mint mondjuk az afganisztániak!?

Ehhez tisztáznunk kell, hogy a jövedelmünk elsősorban az egyéni munkatermelékenységgel áll kapcsolatban.

Ha növeljük ezt a változót, azaz például egy óra alatt több értéket tudunk teremteni munkahelyünkön, akkor fenntartható módon növelhetjük a jövedelmeinket is a jövőre nézve.

 

[[{“fid”:”446″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_forras[und][0][value]”:”www.szexikozgaz.hu”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Reál GDP/fő”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Reál GDP/fő”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Reál GDP/fő”,”title”:”Reál GDP/fő”,”height”:”434″,”width”:”700″,”class”:”media-element file-default”}}]]

Az egyén átlagos munkatermelékenysége nagyban függ a külső tényezőkétől, így egy nemzet vagy egy nemzetgazdaság össztermelékenységét nem csak az egyének teljesítménye, hanem az összes gazdasági tényező befolyásolja, kezdve az infrastruktúrától, haladva az önkormányzati intézményrendszeren át az összes rendelkezésre álló eszközig. Hiába dolgozunk kétszer hatékonyabban, ha a munkatársunk nem. Esetleg értékes órákat vesztünk sorban állva, ami szintén ronthat az átlagon.

Ezen belül is fel kell osztanunk két részre a gazdaságunkat az úgynevezett külső, azaz nyílt gazdaságra és a belső fogyasztásra termelő zárt gazdaságra. Azért képes nagyobb hozzáadott értéket generálni egy fejlettebb piacra dolgozó informatikus, mert számára az az egy órányi munka egy magasabb tudással és értékkel rendelkező közösségben realizálódik – ahol hatékonyabban szerveződnek meg a gazdasági kapcsolatok – így magasabb árat képesek fizetni ugyan azon kifejtett munkáért.

 

[[{“fid”:”447″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_forras[und][0][value]”:”Az egyéni eredmény a munkatermelékenységgel függ össze”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“height”:”434″,”width”:”700″,”class”:”media-element file-default”}}]]

Ez viszont nem megvalósítható a helyi pék, illetve a fodrász esetén, akik a munkájuk által a helyi közösséget szolgálják ki. Bármennyire is jól vagy rosszul teljesítenek, a munkatermelékenységre negatív hatással lesz a végeláthatatlan bürokrácia, az infrastruktúra hiánya és a a korrupció.

Az egyéni teljesítményt rontja továbbá a közintézményi inkompetencia.

Gondoljunk csak bele, mennyi időt és energiát vesztünk ügyintézés közben. Évtizede rendelkezésre áll a technológia, amivel sokkal egyszerűbben meg lehetne ezeket oldani. Hányunkkal csapták szembe az ügyintézési dossziékat és járattattak egyik intézménytől a másikig egy sima igazolás vagy más irat kapcsán. Ez mind kidobott idő és pénz, ami nemcsak közérzetünket, hanem hatékonyságunkat is rontja.

Vagy képzeljük el mennyi értékes idő vész el a Kolozsvárt Szászfenessel összekötő útszakaszon. Azt az időt egy fejlettebb infrastruktúra esetén lehetne munkára, olvasásra vagy akár családi tevékenységre fordítani, ami növelné az egyén és a közösség termelékenységét,. Közvetetten hozzájárulna a bérek növekedéséhez is.

[[{“fid”:”448″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_forras[und][0][value]”:”internet”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Salvador Dali – Átlagos légfejű bürokrata koponyahárfát fej 1933″,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Salvador Dali – Átlagos légfejű bürokrata koponyahárfát fej 1933″},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Salvador Dali – Átlagos légfejű bürokrata koponyahárfát fej 1933″,”title”:”Salvador Dali – Átlagos légfejű bürokrata koponyahárfát fej 1933″,”height”:”434″,”width”:”700″,”class”:”media-element file-default”}}]]

Tehát azért keresünk kevesebbet, mert gazdaságunk, egyéni és üzleti kapcsolataink szervezettségi szintje kevésbé hatékony.

Hiába dolgozunk többet, ha átgondolatlanul tesszük, ha továbbra is potyára kell járnunk a postára, mert nem tudnak kiértesíteni e-mailben, ha sokkal lassabban utazunk, és olyan törvényeink vannak, amelyeket minden egyes intézményben másképp értelmeznek. Folytathatnánk a mindennapi, életszerű példákat.

Abban biztosak lehetünk, hogy ezek mind beépülnek az egyéni és a közösségi teljesítményünkbe, és nincsenek a segítségünkre. Ezért termelünk – és keresünk – kevesebbet ugyanannyi munkaórával, mint a fejlettebb társadalmakban.

 

(megjelent az Igen, tessék! közösségi havilap márciusi számában)

 

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed