Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dr. Rácz Béla-Gergely, egyetemi adjunktus egy gyorstalpalót tartott arról, hogy hogyan lehet elkerülni a gyakori vállalatvezetési hibákat. A kulcs a sikerhez az a jól felépített hosszú távú stratégia, amelyet rövid távúakra kell felbontani. A stratégiák fontossága mellett szó esett a döntésekről és a felelősségvállalásáról, illetve arról, hogy milyen magatartást kell képviselnie egy vállalatvezetőnek. Hogyan lehet fenntartani a motivációt az alkalmazottak körében? Kit kell kitüntetni egy vállalatnál és miért? Mindezekre a kérdésekre a továbbiakban lehet kimerítő választ kapni.

„Hány döntést hozunk meg egy nap?” – hangzott el az első kérdés. Meglepő, hogy  1000 kisebb-nagyobb döntést hozunk meg naponta, amelyeknek 70%-a emocionális alapú, a maradék 30% pedig racionális. Vezetőként számos döntést kell meghozni minden nap, amelynek mindig valamilyen következménye lehet a vállalkozásra nézve. De mitől lesz valaki jó vezető? Léteznek egyáltalán általános jó vezetői tulajdonságok? Bizonyára nincsenek, és nem is válik senkiből jó vezető azáltal, hogy elolvas egy kézikönyvet. Viszont elmondható az, hogy válhat valakiből jó vezető azáltal, hogy a racionális döntései miatt vállalja a felelősséget, illetve teljesítmény- és jövőorientált.

A vezetésnek öt fő funkcionális eleme van: tervezés, szervezés, irányítás, koordinálás és az ellenőrzés. A kezdő vállalkozók számára a legfontosabb a tervezés. Mindig informáltaknak kell lenniük arról, hogy a piacon mi történik, ahhoz meg alapvetően mindenféle sajtót kell olvasni. A tervezéshez tartozik a stratégiaalkotás is. A stratégiának soha nem erőforrás alapúnak kell lennie, tehát nem arra kell törekedni, hogy minél több alkalmazottal kell dolgozni vezetőként, hanem egy adott mennyiségű piaci részesedést elérni. A hosszú távú stratégiákat rövid távúakra kell lebontani a cél sikeres elérése érdekében. A tervezést követő lépés a szervezés. Egy jól kialakított stratégia egyszerű, és mindenki számára érthető kell, hogy legyen. A stratégiai lépések megfelelő közlése is fontos tényező. Nagyon sok vállalati kudarc kommunikációs okokra vezethető vissza, azaz mindig fel kell tenni a kérdést vezetőként, hogy átmegy-e az üzenet a megfelelő helyre.

Az előadás során további hasznos stratégia felállítási pontokat ismertetett meg Dr. Rácz Béla-Gergely, például, hogy mennyire fontos a meghatározott céllal tervezett tárgyalás. Ekkor érdemes felállítani egy akciótervet, ajánlott ismerni a másik tárgyaló fél kultúráját, majd fejben kiértékelni a tárgyalás sikerességét. Ezekből a sikerekből és sikertelenségekből pedig egyaránt kell építkezni a következő tárgyalások során.

Összességében mindazok számára hasznos információkat nyújtott az előadás, akik a későbbiekben vállalkozni szeretnének, és el szeretnék kerülni a leggyakoribb vállalkozási hibákat. Egy jó terv, stratégia, megfelelő kommunikáció, koordinálás és az ellenőrzés a kulcs egy jó vállalkozás kialakításához.

Máthé Krisztina

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed