Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

 

confirmation bias

Az emberek olyan információkat keresnek, amelyek megerősítik saját nézeteiket a világról, és figyelmen kívül hagyják azokat információkat, amelyek ellene szólnak.

Ebben a bizonytalan világban az emberek szeretik azt, ha igazuk van, hiszen ez segít abban, hogy megértsenek dolgokat. Egyik mód arra, hogy meggyőződjenek igazukról az, ha alátámasztó bizonyítékokat keresnek, viszont ez néha igen lehangoló vagy nevetséges eredménnyel jár:

  • Egy nő felvesz egy munkást, akiről kiderül, hogy inkompetens. A nő nem veszi észre, hogy mindenki más végzi el a frissen jött munkásnak a dolgát, mert annyira el van kápráztatva attól, hogy minden nap időben jelenik meg a munkahelyen.
  • Egy sportrajongó azt hiszi, hogy az ő csapata a legjobb, és csak azokra a meccsekre emlékszik, amikor a csapata nyert, a csúfos vereségeket pedig elfelejti.

Mindezeket automatikusan végezzük el anélkül, hogy ezt észrevennénk. Nagyrészt azért csináljuk ezt, mert sokkal egyszerűbb egy új információt behelyezni a nagy puzzle-képbe, mint egy teljesen új képet létrehozni. Az embereknek van egy olyan hajlandósága, hogy azokat az információkat részesítik előnyben, amelyek igazolják saját előfeltételezéseiket vagy hipotézisüket, tekintet nélkül az információ igaz vagy nem igaz voltára.

A pszichológusok ezt megerősítési torzításnak nevezik. Néhány példa arra, hogyan is jelennek meg ezek a mindennapjainkban:

Énkép
„Jé, de nagyszerűen nézel ki, csináltál valami újat a hajaddal?”
Ki nem szeret bókokat kapni? Persze, hogy mindenki szereti ha bókolnak neki. Még ha nem is őszintén mondják, akkor is jól esik és elfogadjuk. De mi van akkor ha …
„Jé, tudod, hogy olyan vagy, mint egy nagy iszaplabda?”
Ki szereti, ha sértegetik? Nos, nem igazán szereti senki, de … ha hiszed, ha nem, néha hallani szeretnénk, mert így megerősíthetjük a saját magunkról alkotott képünket. (Az erről szóló kutatásról bővebben.) Úgy néz ki, szeretjük, ha igazunk van, még akkor is ha az énképünk kárára megy.

Sokszor ugyanígy járunk el a politikában, gazdaságban, tőzsdepiacon, párkapcsolatokban vagy akár a földönkívüliek létezéséről, asztrológiáról; a lényeg az, hogy mindig azokat az információkat részesítjük előnyben, amelyek megerősítik eddigi nézeteinket.

A torzítás léküzdése

Elmondani nagyon egyszerű, annál nehezebb gyakorlatba ültetni. El kell gondolkodni és le kell tesztelni az ellenkező hipotézist. Egyszerűnek hangzik, viszont szükséges hozzá némi erőfeszítés.  Ahhoz, hogy ez sikerüljön, nyitottabbnak kell, hogy legyünk.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed