Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

A romániai onlineban kezdik kidugni a fejüket érdekesebbnél érdekesebb weboldalak, amelyekről elmondhatjuk, hogy többé-kevésbé társadalmunkra jellemző helyzetekben jöhetnek segítségünkre. Internetsebességnél elég jó helyen áll Románia, az Akamai legfrissebb adatai szerint viszont ezt a sebességet inkább letöltés és fogyasztás, nem pedig feltöltés és tartalom-generálás érdekében használjuk.

Ráadásul, az internetet dézsmáló román társadalomra jellemző, hogy legfőképpen angol nyelvű weboldalakat fogyaszt. Ez a szokás egy egyedi online nyelvezetet és furcsa helyesírási szokásokat hozott magával. Még mindig túl gyakran fordul elő, hogy komoly presztízsnek is örülő hírportálok ékezetek nélkül publikálnak cikkeket. Hivatalos állami weboldalak gyakran figyelmeztetnek, hogy ne használjunk ékezeteket a kitöltendő keretekben.

Az Államelnök frissen indult weboldalának a megnevezése pedig www.presidency.ro: a közszereplők, de barátaim nagy része is előszeretettel szúr be közölnivalójába egy-egy angol szót a Facebook-on, mert úgy gondolja, hogy ezáltal érthetőbbé teszi üzenetét. Ezek mutatják, hogy mennyire megszoktuk, hogy az interneten külföldi weboldalakat bámulunk.

Mégis vannak olyan élethelyzetek, amelyek során idegen weboldalak nem tudnak segíteni.

Közösségünkre jellemző esetek is felköltöztek az internetre, ahol mindezek többé-kevésbé egyedi kezdeményezéseket és tipikusan romániai problémákat megoldó weboldalak születését eredményezte. Néhány szemléletes példa a román nyelvű internet bugyraiból:

  • Piața de șpagă – azaz a „kenőpénz piac” – egy olyan weboldal, amelyik praktikusan kezeli a kenőpénz mindennapi valóságát, és arra kéri a felhasználókat, hogy jelöljék be a helyet, az összeget és a szolgáltatást, amire kenőpénzt kellett adniuk. A weboldal abban is segít, hogy a látogatók meghatározhassák a megfelelő összeget, ha már muszáj kenőpénzt adniuk. Ezáltal próbálja az oldal a kenőpénzként kifizetett összegeket csökkenteni.
  • Cât dau? – a „mennyit adok?” – az a kérdés, amellyel a leggyakrabban találkozunk Romániában, amikor egy esküvőre, keresztelőre vagy egyéb ünnepélyre vagyunk hivatalosak. A weboldal segít meghatározni a megfelelő pénzösszeget (mert ugyebár ezt szokás legtöbbször ajándékozni), de egyéb ajándékokra is ötleteket kínál.
  • AntiȚepari – ami magyarul annyit tesz, hogy „a csalók ellen” – csaló és csődeljárás alatt levő cégek adatbázisát tartalmazza, valamint csaló személyekről közöl friss adatokat.
  • Mulțumesc – magyarul „köszönöm” – egy weboldal, amely hiányzási adatokat gyűjt a Képviselők Házában lefolyt szavazásokról, és ezekről statisztikákat vezet. Külön-külön minden képviselőre, de összesen is. Mindenki gondolta, hogy sokat lógnak a képviselők, de még mindig meglepő, hogy mennyit.

Különleges blogok is akadnak bőven, amelyeken egyaránt találunk káromkodást és sziporkázó humort. Készült egy olyan weboldal is, amely számon tartja, hogy él-e még vagy sem a volt államelnök, Iliescu: erről már mindenki maga dönti el, hogy vicces-e vagy sem.

Ha kíváncsi vagy a leglátogatottabb román weboldalakra, akkor a www.trafic.ro műfajokra osztva kínál statisztikákat, a kétezres évek eleje óta.

Ha ismersz hasonló különleges weboldalakat, kérünk, oszd meg velünk kommentben.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed