Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Gombamód szaporodnak a virtuális mobilszolgáltatók világszerte – az etnikai kisebbségeket megszólítok nagyon sikeresek.

A SIC Telekom kezdeményezése egyedinek számít az virtuális mobilszolgáltatók kavalkádjában, ugyanis ők lennének az elsők, akik nem egy bevándorló közösséget, hanem egy őshonos kisebbséget szólítanának meg hasonló irányelvek mentén. Körvonalazódik a saját mobilszolgáltatónk, amelyik elsősorban ránk figyel.

Micsoda is az a virtuális mobilszolgáltatók, avagy röviden MVNO?

Az MVNO annyit tesz, hogy Mobile Virtual Network Operator, vagyis virtuális mobilszolgáltató. Ez azt jelenti, hogy egy virtuális mobilszolgáltatónak nem kell milliárdokat fektetnie saját hálózatának kiépítésébe, hanem azt egy létező mobilszolgáltatótól bérli. Ez pedig fantasztikus lehetőség azoknak a vállalkozásoknak, amelyek nem rendelkeznek a mammut cégekhez mérhető tőkével, de úgy érzik, tudnak újat mutatni a mobilszolgáltatók piacán. Egyelőre úgy tűnik, hogy bőven akad ilyen vállalkozás, ugyanis az MVNO-k előretörése megállíthatatlannak tűnik. És mi az újítás? Több sikeres virtuális mobilszolgáltató etnikai kisebbségeket szólít meg, anyanyelvükön szolgálja ki az ügyfeleket, és a közösség igényeihez szabja szolgáltatásait.

Sikeres példák a világból

A China Telecom 2012-ben indította be régóta várt virtuális mobilszolgáltatóját, CTExcelbiz név alatt. Az Egyesült Királyságbeli kínai lakosság jellegzetes kommunikációs igényeit célozza szolgáltatásaival: kínai nyelvű hangposta szolgáltatás, többnyelvű ügyfélszolgálat és ingyenes kommunikáció hálózaton belül. Indulásukkor 500.000 potenciális ügyféllel számoltak, ebbe nem számolva bele a turistákat. 2012 óta rohamosan fejlődtek, szolgáltatásaik már elérhetőek Franciaországban, Ausztráliában és az USA-ban is.

A kínai kezdeményezés csak egy példa arra, amikor egy MVNO egy jól meghatározott nyelvi, etnikai közösséget céloz meg szolgáltatásaival. Németországban nem is egy, hanem két virtuális mobilszolgáltató is a számottevő török közösségre építve jött létre: a Turc Telekom meg a Turkcell. A recept hasonló: török nyelvű kommunikáció, ügyfélszolgálat, számlák és ingyenes kommunikáció a hálózaton belül, meg persze kedvezményes díjak Törökországba. Nem meglepő, hogy a három milliós németországi török közösségnek imponál a kultúrájukat, nyelvüket előtérbe helyező szolgáltatás.

A magyarok sem voltak azonban restek, ugyanis létrejött az Egyesült Királyságbéli magyar (és ha már olyan jó barátok vagyunk, lengyel) közösséget megszólító MVNO 2014-ben, NordTelekom Mobile néven. Kártyájukhoz angol és magyar telefonszám is tartozik. Az Angliában élő több százezer magyar mobilja olcsón, vezetékes tarifával érhető el Magyarországról, miközben a hívott félnél nincs költség. A szolgáltatás része természetesen a kétnyelvű ügyfélszolgálat, valamint a kinti magyarok az anyaországi online tartalmakat is zökkenőmentesen (magyar IP-címről) érhetik el.

Erdélyben is érik már egy MVNO – SIC Telekom

A SIC Telekom egy virtuális közösségbe fogná össze a székelyföldi, erdélyi magyarságot, anyanyelven kommunikálna klienseivel minden szinten, a számláktól a reklámanyagokon át az ügyfélszolgálatig, és azt ígérik, talán még a díjszabásuk is előnyösebb lesz a mostani piaci szereplőkéhez képest. Hálózaton belül természetesen ingyenes kommunikációval kecsegtetnek, és Magyarországra is olcsóbban tárcsázhatnánk.

sictelekom

Jelenleg weboldalukon támogató aláírásokat gyűjtenek, amelyek erősítik tárgyalási pozíciójukat, ugyanis még ki kell facsarni valamelyik mobilszolgáltatótól az engedélyt, hogy használhassák hálózatukat. Már több mint 2.600 támogatónál tartanak. Itt lehet virtuálisan aláírni nekik, ha megtetszett a kezdeményezés: sictelekom.ro. Friss hírekért pedig a Facebook oldalukat érdemes követni: fb.com/SIC.Telekom.

(apróbb módosításokkal megjelent az Igen, tessék! közösségi havilap novemberi számában)

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed