Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Egyre több erdélyi városban is megjelennek azok a szellemi szabadfoglalkozásúak, akiket már nem motivál a napi nyolc óra munka kötöttsége. A huszonegyedik század digitális kihívásaihoz alkalmazkodott neonomádok munkavégzéséhez legtöbbször nincs szükség egyébre, mint egy személyi számítógépre és internetkapcsolatra. Számukra ideális munkakörülményeket biztosíthatnak kávézók, éttermek, illetve a speciálisan nekik kialakított irodaterek, a közösségi munkahelyek is.

A közösségi munkavégzés igényét jelzi, hogy szeptember elején Székelyföldön is megnyílt az első erre hivatott munkatér, az innoHUB. A sepsiszentgyörgyi iroda egyelőre 15 munkaponttal rendelkezik, amelyek száma igény esetén még további hattal bővülhet. Ahogyan az elnevezése is mutatja, a munkatér az innovatív ötletek csomópontjaként – azaz hub-ként – kíván működni. Az irodát létrehozó  Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetségének  (ASIMCOV) ötletgazdái néhány óhajtott szakterületet is megfogalmaztak a hub számára, említve közük a fenntartható energiatermelést, a gyógyvizekre alapuló turizmust és az IT-t.

Kolozsváron, természetesen, már-már hagyománya van a közösségi munkavégzésnek: a ClujHUB és a cluj cowork közösségi irodatereket egyaránt 2011-ben alapították.

Az itt dolgozók között találunk online ruhaboltot, rendezvényszervezőt és persze rengeteg IT-st. A közösségi irodák központi elhelyezkedése mellett legalább annyira fontos, hogy ezek a helyek megfelelő infrastruktúrával rendelkezzenek, minimum elvárás pedig a gyors internet, egy nyomtató, egy szkenner, egy flipchart vagy egy projektor is.

Az urbán neonomád életforma mára többet jelöl, mint a munkavégzés módját: az irodafenntartás optimalizálásán túl, e terek inspiratív környezetet is igyekeznek teremteni a dolgozóknak. Az internet és a kávé kettősén túl több közösségi munkahely segíti is az induló vállalkozásokat. Amellett, hogy a dolgozók hasonló életszemléletűekkel találkozhatnak, marketinggel, tapasztalatok megosztásával és akár kapcsolatokkal is segíthetik a nekik tetsző ötleteket.

(megjelent az Igen, tessék! közösségi havilap októberi számában)

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed