Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sokunknak fogalma sincs arról, hogyan változnak meg valóban az emberek. A mosogatódnál elkezdett folyni a víz. A szerelő megvizsgálta, kicserélte a hibás részt, és most tökéletesen működik. A számítógéped furcsán viselkedik. Telepítesz egy vírusirtó szoftvert, eltávolítod a kártevőket, aztán ismét tökéletesen megy minden.

Annyira kényelmes lenne, ha a saját magatartásunk, személyiségünk és viselkedésünk ennyire egyszerűen javítható lenne. Eszméinkhez hozzáadunk, eltávolítunk vagy helyettesítünk, és aztán már mehetünk is tovább. Kapunk néhány jó tanácsot a terapeutánktól (javító személy), azokat befogadjuk, és aztán kevés idő után, már el is tűnnek a problémáink.

Érezhetjük ennek az önsegély (self-help) modellnek a nyomását, ami abból a rengeteg könyvből, facebook bejegyzésből, cikkből, motivációs és inspirációs idézetből származik, és mind azt tanácsolja, hogyan éljünk helyesen. Olvasd el, aztán ugrás. Csak csináld.

Már tapasztalatból is ismerheted ezt a „könnyebb mondani, mint megtenni” megtévesztést, amikor új technikai képességet kell megtanulnod. Sokkal könnyebb tudni azt, hogy mit kell megtenned, mintsem azt valóban meg is tenni. Gyakorlás szükséges ahhoz, hogy egy új képességre szert lehessen tenni. Az iskolában is sokszor lehetett frusztrációt érezni amiatt, hogy a tanárok úgy oktatták a tanulókat, mintha valami tartályok lennének, amibe csak úgy bele lehetett önteni tényeket. „Hogyhogy nem tudod mennyi az X? Tegnap mondtam mennyi az X.”

Sajnos nem olyanok vagyunk, mint a tartályok, amibe csak úgy bele lehet tölteni az igazságokat. Sőt, számítógépek sem vagyunk, amiket újra lehet programozni néhány letöltött tanáccsal. Jobban hasonlítunk egy szitára, melyen a szavak keresztülmennek. Azok a szavak, amelyek átszűrődnek, azokból áll majd össze a világnézeted. Amikor morális tanácsokkal látnak el, a tanácsok többsége könnyedén átmegy a szűrődön, megérted a lényegét. Viszont nem kerülnek gyakorlatba. Esetleg felismered az adott helyzetben a tanácsot és annyit mondasz, hogy könnyebb mondani, mint csinálni.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed