Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

A román parlament megszavazott egy olyan törvényt, amely által segíteni akar azokon a fizetésképtelen hiteleseken, akik ingatlanfedezet mellett nyújtott jelzálog típusú hitelt vettek fel. A törvény szerint ezek a jelzáloghitelesek csak a fedezetként felajánlott ingatlan értékéig felelnek, tehát végrehajtásuk nem terjedhet ki egyéb vagyonukra vagy bevételeikre, írja a Mediafax.

Gyakorlatilag az adós egy bírósági végrehajtó, egy közjegyző vagy egy ügyvéden keresztül értesítheti a hitelezőt, hogy nem képes tovább törleszteni adósságát, és át akarja ruházni az ingatlant. Az értesítés kézhezvételének pillanatától a hitelező köteles leállítani minden olyan esetleges végrehajtási intézkedést, amelyet az adós egyéb vagyonára, bevételére vagy közös adósa és kezese vagyona ellen indított volna.

Az ingatlan átruházásának pillanatától a hitelező nem kérhet további pénzösszegeket az adóstól, vagyis ettől a pillanattól az adósság megszűnik.

A törvény kezdeményezői szerint így a bankoknak is vállalniuk kell egy esetleges leértékelődését az ingatlanoknak, nem csak a hitelt felvevőknek.

A Romániai Bankok Egyesülete szerint ez a törvény nem számolt a piaci következményekkel amelyeket egy ilyenszerű intézkedés maga után vonhat. A legkomolyabb és legkönnyebben előrelátható hatása ennek a törvénynek a hitelezés szigorítása lehet, és emiatt sok fiatalnak nehéz lehet hitelt felvenni a későbbiekben.

Továbbá a Bankok Egyesülete szerint ez az intézkedés tovább bonyolítja a Prima Casă (Első Lakás) típusú államilag finanszírozott hitelek helyzetét is.

Ez a törvény egyik megtestesülése egy olyan áramlatnak, amelynek köszönhetően a fogyasztók védelemben részesülnek az erősebb fél, jelen esetben a hitelezőkkel szemben. És jogosan.

Különleges törvények hiányában a román bíróságok a fogyasztóvédelmi jogszabályok általános jellegű előírásaira hivatkozva több ítéletet is kimondtak devizahitelesek javára. Ezen ítéletek szerint több bank is tisztességtelen feltételeket szabott ki hitelezési szerződéseiben a hitelt felvevő rovására. A bankok minden kockázatot a hitelt igénylő terhére írtak, viszont a bíróságok könnyűszerrel belátták, hogy a hitelezés egy kockázatos üzlet, amelyet mindkét félnek vállalnia kell.

Így várhatjuk a törvény hatályba léptetését, ha csak nem fogja alkotmányellenesnek nyilvánítani az Alkotmánybíróság.

Címlapkép forrása: oregonlive.com.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed