Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Szombaton a kiadós reggeli után elkezdődtek a különböző szekciókban a beszélgetések, előadások, jómagam egy marketinges beszélgetést koordináltam. A téma nagyon érdekes volt, címe Technológiai innovációk a marketingben. Az beszélgetés meghívottjai Csatlós Pál, aki már több, mint 10 éve vezeti saját marketinges vállalkozását, Ferencz András, újdonsült vállalkozó, illetve Szabó Anett, aki performancia marketing szakember voltak. Mindhárom meghívott napi rendszerességgel használ olyan internetes platformokat, technológiai újításokat, amelyek, ha nem is számítanak korszakalkotónak, mindenképpen újdonságok a marketing területén. 

A beszélgetésen különösen olyan internetes felületekről beszélgettünk, amelyek az aktuális online marketingben hasznnáltosak. Ilyen a Google Adwords, a Facebook, az Instagram. Emellett megtudhattunk, hogy a marketing szakértők szerint mi lesz a böngészés jövője. 

Szabó Anett, aki jelenleg a Travelminit-nél dolgozik, és napi rendszerességgel használja a Google Adwords szolgáltatást, a program rejtelmeibe vezetett be. Elmondta, hogy jelenleg a mesterséges intelligencia, amit a Google alkalmaz a programjaiba, akkora adatbázisból dolgozik, hogy messzemenően felülmúlja az emberi kreativitást. A Google Adwords esetében például kiemelte azt, hogy ugyan beállíthatunk egy havi limitet, amit elkölthet hirdetésre a szolgáltatás, mégis amikor azt érzékeli, hogy jobbak lesznek aznap az eladásaink, több pénzt költ el, hogy ezzel is segítse vállalkozásunk sikerességét. Természetesen a hónap végére azt az összeget veszi le a számlánkról, amit mi előzetesen beállítottunk, mindössze annyi különbséggel, hogy a program egyes napokon többet, míg más napokon kevesebb pénzt költ el reklámozásra. A program másik érdekessége, hogy képes a sokat emlegetett Big data alapján olyan reklámszövegeket írni angolul, amelyek kreatívak, és jobb eladást biztosítanak a vállalatnak, mintha ezt egy marketing szakember írta volna meg. Természetesen a gépi tanulás azért még korántsem olyan tökéletes, mint ahogyan az pár év múlva már lehetséges lesz, viszont észrevehetünk egy emelkedő tendenciát. 

Csatlós Pál a böngészés jövőjét ismertette a résztvevőkkel. Elmondása szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy még mindig „valakin, vagy valamin” átszűrődik az, amit mi beszélünk, nézünk. A jövőben arra lehet számítani, hogy maximálisan mi fogjuk tudni irányítani azt, hogy kinek, és milyen rálátása lesz a mi böngészéseinkre. Sőt, már fejlesztés alatt áll egy olyan böngésző, ami jutalmazza azt, ha lejátszunk egy reklámot, esetleg megjelenítjük azt. Hiszen a különböző beépített dolgok miatt, a böngészőknek jelenleg hatalmas erőforrásra van szükségük, ez várhatóan a jövőben változni fog.

Ferencz András, aki a vállalkozás mellett kiadott egy kötetet, amely az erdélyi várakat mutatja be, arról beszélt, hogy a Facebookon és az Instagramon mennyire fontos lett az, hogy tisztában legyünk a fogalmakkal. A két platformon rengeteg pénzt tudunk elkölteni, hogy annak majdnem semmilyen látszata nem lesz, ha nem konfiguráljuk be megfelelőképpen a hirdetésünket. Azt is elmondta, hogy saját tapasztalata szerint nem érdemes az első pár hónapban „fizetni” a Facebooknak, mivel „megtanulja”, hogy hajlandóak vagyunk a jobb elérésekért fizetni, így ő maga nem lesz hajlandó arra, hogy eléréseket hozzon anélkül, fizetnénk. Az Instagram és a Facebook össze vannak teljes mértékben kötve, így jó, ha a Facebook-oldalunkhoz Instagram-oldalt is rendelünk, ezáltal megnövelve annak esélyét, hogy több emberhez eljutunk. 

Azt gondolom, hogy a beszélgetés mindenki számára tartogatott meglepetéseket, a MarkeTeam hallgatói nagyon jól kitalálták a témát és a beszélgetés fővonalát. Azt láttuk, hogy ugyan a marketingről rengeteget lehet olvasni, az online marketingről pedig kiváltképp sokat, mégis nagyon fontos dolgokról nem szerzünk elegendő információt, így könnyen megeshet, hogy egy-egy fontos információ hiányában rossz döntést hozunk. Ez pedig az elvárt eredmény rovására mehet! 

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed