Skip to content Skip to sidebar Skip to footer


A vasárnapi nap utolsó, és egyben a 2019-es közösségi hétvége záróelőadása Tamás Endrének, a Blogdíler programigazgatójának, az előadása volt. A szombati buli ellenére vasárnap igencsak szép számban megjelent a hallgatóság az előadáson, ezzel is azt bizonyítva, hogy napjainkban ez igencsak fontos kérdés. Az előadás első felében az influencerekről, illetve az influencermarketingről volt szó, a második részben pedig az előadó válaszolt a közönség kérdéseire. 

Megtudhattuk, hogy maga a jelenség nem újkeletű. Véleményvezérek mindig voltak, nevezhetjük őket szónokoknak, hadvezéreknek, íróknak, költőknek, TV-s műsorvezetőknek. Mindig szükség volt arra, hogy a népet „vezesse valaki”, s meglegyenek a saját bálványaik. Az internet és a YouTube elterjedése pedig nagyban segítette ezt. Kezdetekben ahhoz, hogy valakit felfedezzenek, és megismerjenek, valami nagyon különlegeset kellett tennie, vagy kimagasló eredményeket kellett elérnie, vagy olyan iskolákat kellett végeznie, ahonnan könnyűszerrel juthatott a TV, vagy az újságok reflektorfényébe. Ez viszont megváltozott. Az emberek rájöttek arra, hogy azok a dolgok, amiket a TV-ben szereplő emberek megengedhetnek maguknak (leginkább külföldi sztárokról van szó), az átlagember számára csak álom. Ezzel párhuzamosan az is kiderült, hogy már nincsen szükség profi felszerelésre, fényűző életre ahhoz, hogy felnézzenek ránk, észrevegyenek minket. A 2010-es évek második felében Kelet-Európát is elérte a YouTube-láz. Ez volt az a pont, amikor az emberek rengeteg internetes tartalmat fogyasztottak, és rengeteg új arc jelent meg az internet berekeiben. 2016-ban, amikor Tamás Endre útjára indította a Blogdílert, akkor kezdődött az influencer-őrület. Akkor erősödött meg Magyarországon is az a jelenség, hogy egyes véleményvezérek ismert személyiséggé váltak, és elmondták/elmondják véleményüket, arcukat adják egy-egy kampányhoz, vagy esetleg találkoznak szervezett körülmények között azokkal az emberekkel, akik nézik a videóikat. Akkoriban még majdnem mindenki számára elképzelhetetlen volt, hogy valaki teljesen ebből éljen meg. „Emlékszem, amikor Magyarósi Csaba elmondta nekem az első találkozásunk alkalmával, hogy ő videókat készít, és nincsen igazi munkahelye már…” Megdöbbentő volt azt hallani, hogy annyi szponzorációs megjelenése volt akkoriban, hogy abből bőven kijött egy áltagfizetés. Azóta a helyzet csak jó irányba indult el, és egyre többen lettek, ahogyan az előadó fogalmazott „megélhetési influencerek”, vagyis olyanok, akik teljesen tartalomgyártásból élnek meg. Azt is megtudhattuk, hogy a YouTube ugyan fizet azon tartalomgyártóknak is, akik itthoni közönség számára készítenek videókat, mindössze annyi különbséggel, hogy egészen más a díjazása egy itthoni YouTuber-nek, mint egy ottaninak. Mindezek mellett is könnyen elképzelhető, hogy egy tartalomgyártó havi 1000 eurót kapjon a videómegosztó csatornától, és emellé még különböző vállalatok termékeit is hirdesse Instagram oldalán további pénzért. 

Az előadás második felében az About You kampányról esett szó, amely az ősz egyik legnagyobb, influencerek által hirdetett márkája volt. Az előadónk szerint az, hogy minden felületen találkoztunk a vállalat hirdetéseivel, alapjában véve jót tett az üzletnek, még akkor is, ha mindenkit hihetetlenül idegesített az, hogy minden reklám a vállalatról szólt. Emellett azt is megtudhattuk, hogy egyre több pénzt különít el egy-egy nagyobb vállalat influencer marketingre, a Statista adatai szerint ez pedig évről-évre csak nőni fog. Hogy mikor lesz gyökeres változás? Erre a kérdésre előadónk egyértelmű választ nem tudott adni, mindössze azt gondolja, hogy előbb-utóbb a piac úgyis eldönti, hogy kik azok a tartalomgyártók, akiknek érdemes a „pályán” maradni, és kik lesznek azok, akiknek muszáj lesz leköszönni, vagy esetleg nem megélhetésként tekinteni a YouTube-ra. 

A záróelőadás megfelelő befejezése volt a Thinkonomy által szervezett Fiatalon,Válaszúton közösségi hétvégének, hiszen olyan aktuális témát dolgozott fel, amely nagyon sok embert érdekelt, és egyelőre az adatok hiánya miatt, nagyon keveset tudunk csak a témáról.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed