Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hogyan legyünk tudatos vásárlók? Főbb tippek, hogy te is azzá válhass!

Tudatosan vásárolni napjainkban az egyik legnagyobb művészet, hiszen rengeteg impulzus, rengeteg ajánlat ér minket nap, mint nap, ezért is fontos az, hogy meghozzunk vásárlásaikkal kapcsolatosan pár számunkra lényeges döntést. Az egyik és legfontosabb kérdés az az, hogy mennyit, miből, hol, kitől, és miért vásárolunk. Ha ezekre a kérdésekre tudjuk a választ, akkor egyértelműen logikusabb döntéseket tudunk hozni vásárlásaink esetében is. 

Szeretjük azt hinni, hogy tudatosok vagyunk, nem csak a vásárlásaink esetében, hanem az élet majdnem minden területén. És mivel vásárlásaink esetén hatalmas a választék, és minden üzlet azt az üzenetet közvetíti, hogy dönts tudatosan, vásárolj tőlem, így úgy döntöttem, hogy összegyűjtök nektek néhány fontos szempontot, amelyeket betartva ti is tudatosabbak lehettek: 

  1. A pénzeddel szavazol: 

Tudom, hogy eléggé marketingszaga van a dolognak, viszont gondoljunk csak bele: a saját pénzükkel vásárolunk meg termékeket, ezáltal megmutatjuk a vállalatoknak, akinek a termékeit fogyasztjuk, hogy mire van szükségünk. Emellett globálisabb, környezetvédelem, vagy környezetszennyezés terén is, tehát a vásárlási döntésink hatással vannak csomó mindenre: gyerekmunka, buta és káros dolgok felesleges gyártása, és még sorolhatnám. 

  1. A szemét a legdrágább! 

Ezt amikor hallottam, és amikor végig gondoltam, engem is mellbevágott. De van benne ráció természetesen. Ez majdnem minden vásárlásunk után fennmaradó anyag, amivel nincsen jóformán mit kezdeni. Ráadásul, ha értelmetlen pénzkidobás, ezért is fontos mindig eldönteni, hogy mennyit vásárolunk meg az áhított termékekből. 

  1. Cetli, mindig legyen cetlid! 

Ez számomra az egyik leghatásosabb és leggazdaságosabb módszer. Ha összeírjuk otthon, hogy mire van szükségünk, akkor céltudatosabban tudunk a polcok között haladni, és tényleg csak azt vásároljuk meg, amire szükségünk van biztosan. 

  1. Helyben vásárolj! 

Nem csak magával a vásárlással szennyezzük a környezetet, hanem akár azzal az üzemanyaggal, amivel végigfurikázunk a városon. Fontos, hogy ismerjük a lakásunk körül található boltokat, piacokat…

  1. Mennyi műanyagot viszel haza? 

Ez a kérdés azt hiszem lassan a legaktuálisabb. Mennyi műanyagot viszünk haza, és annak mekkora hányada válik rövid úton szemétté? 

  1. Keresd az eredetit

A reklámszövegek mindig zenék a füleinknek, ezért is találták ki őket. Fontos azonban, hogy milyen anyagokat viszünk be a szervezetünkbe, minél természetesebb annál jobb nekünk, és a környeznek is! 

  1. Tartós használat! 

Azzal is jelentősen leredukálhatjuk a szemetet, és a felesleges pénzkidobást, ha olyan termékeket vásárolunk, amelyek jók, tartósak, esetleg terméktípusától függően laktatóak is. Ezzel megkíméljük a környezetet a felesleges gyártástól. 

  1. Nem mindegy! 

A vásárlás nagyon sokak számára szórakozási faktor, közben erről szó sincsen, kemény meló, ha okosan szeretnéd művelni. Járj utána a különböző termékek eredetének, nézz körbe, hogy hol érdemes őket beszerezni. Azt is érdemes tudni, hogy honnan szállítják, mibe csomagolják, és az ebből származó hulladékkal aztán mi lesz. Leggyakrabban a fogyasztók inkább hülyének tetetik magukat, hiszen az a legkényelmesebb, de nem vagyok arról meggyöződve, hogy a leghasznosabb is.

  1. Figyelj az árakra!

Nagyon sok esetben a termék árának nagy hányadát nem a minőségi különbség teszi ki, hanem a marketing költség, aminek segítségével egy cég elhiteti saját fogyasztóival, hogy a megvásárolt termék jobb minőségű, mint társai. Érdemes nyitott szemmel járni, mert könnyen kiderülhet, hogy nem a legolcsóbb, és legjobb minőségű terméket vásároljuk meg alkalomadtán…

  1. Helyi termékek minden mennyiségben! 

Gyakorta a multi láncok teljesen elkápráztatnak, nem is tudjuk, hogy milyenek a helyi termelőink termékei. Fontos, hogy tőlük vásároljuk meg azon termékeket, amelyek esetén van alternatívánk, és nem kell olyan kompromisszumokat kössünk, amelyek a minőség, vagy a kényelmünk romlásával járnának. 

Természetesen ezek csak tippek, amelyek nekem beváltak. Sokféleképp lehetünk tudatosak, a lényeg nem az út, hanem a végeredmény, amit elérünk vele. Nyitott szem és racionális gondolkodás pedig soha sem árt!

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed