Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hogyan kérjük a Google-tól a rólunk szóló adatok törlését

A felejtéshez való jog Európai Bíróság általi értelmezését a Google kontra González ítélet alapján a Google-nak, mint vezető keresőmotor üzemeltetőnek, köteles betartania. Ez azt jelenti, hogy „bizonyos személyek kérhetik a keresőmotoroktól a nevüket tartalmazó konkrét találatok eltávolítását, ha az eredmények megjelenítéséhez fűződő érdekeknél hangsúlyosabb az adott személy magánélethez való joga.” A felejtéshez való jog ebben az esetben egy új megnevezést is kapott „right to delist”, vagyis eltávolításhoz való jog.

Arról, hogy mit jelent a felejtéshez való jog és milyen jogokkal illet meg bennünket, az egyszerű internetes felhasználókat egy előző cikkben írtam. Ebben a cikkben le fogom írni, hogy gyakorlatilag milyen lépéseket kell tenni a felejtéshez való jog gyakorlati érvényesítése érdekében a Google-lal szemben.

Az ítélet kimondása és közzététele óta valószínű, hogy González úr ismertebb lett a per miatt, mint más szakmai és személyes eredményeiért. Én is rákerestem az újságra, itt meg is tekinthető a hirdetés, amelyet kifogásolt. A Streisand-effektusnak nevezett internetes jelenség miatt biztos vagyok benne, hogy ezt többen megtekintették az ítélet megszületése óta, mint az azelőtti periódusban. A hirdetés örökké meg fog maradni, mivel annak idején teljesen jogos volt ennek publikálása, viszont nehezebb megtalálni ezt, miután González úr kérte a Google-t, hogy a keresési eredmények közül tűntesse el.

Felejtés1

Felejtéshez való jog – Forrás: www.theguardian.com

Ahhoz, hogy elkerüljük a Streisand-effektust, de inkább azért, hogy ne keljen pereskedni bármiféle kis kérésért, a Google létrehozott egy online rendszert, amely által a felhasználók kérhetik az ítéletben megfogalmazottaknak megfelelő, vagyis irreleváns, elévült vagy kérdéses adatok törlését a keresési eredményekből. A Google egy barátságos videóval is reklámozza nyitottságát a felhasználók kéréseire.

Az egyszerű űrlap itt található. Ez bővítése az eddig is létező tartalom-eltávolítási szolgáltatásának. A felhasználókat erről az utóbbi oldalról a megfelelő Google-termék felé irányítják, amelyen a felhasználó által kifogásolt adatok találhatóak (Google+, YouTube, Webkereső etc.). A következő lépés, hogy a felhasználó kiválasztja a sértés típusát: rágalmazás, hamis tartalom, szerzői jogok megsértése stb.

Az európai adatvédelmi előírásokra alapozott kérések eredményeként született meg ez az újabb űrlap. Kitöltése rendkívül egyszerű, az oldalon még hasznos példákkal is segítik a felhasználókat. A kérést leadó felhasználók vagy ezek ügyvédei komolyan meg kell, hogy fontolják kérésük helyénvalóságát, és főleg a következőkre kell, hogy figyeljenek:

  1. A kifogásolt adatokat tartalmazó link (URL) megjelölése.
  2. Megindokolva közölni, hogy mi a linkben megjelenő információ és a kérést leadó közötti kapcsolat.
  3. Mindenik megjelölt linkre (URL) vonatkozó magyarázat, hogy az miért nem oda tartozó, elévült vagy más módon nem megfelelő.

A Google megígérte, hogy egyenként fogja elbírálni ezeket a kéréseket, hogy az egyének magánélethez való joga és a nyilvánosság tájékoztatáshoz való joga között egy finom egyensúlyt teremtsen. Ezt az egyensúlyt kereste az Európai Unió Bírósága is, amikor kimondta a fent említett ítéletet.

Google-privacy-edit-e1400191756727

Felejtéshez való jog már személyre szabott a Googlen – Forrás: www.forbes.com

Már több százezer kérés érkezett a Googlehoz a felejtéshez való jog alapján, és, habár sokan aggodalmakat fejeztek ki a szólásszabadság terén, a Google a felhasználókkal és adatvédelmi hatóságokkal végzett munka által úgy tűnik, hogy megtalálta a megfelelő egyensúlyt és jó úton halad az európaiak jogainak betartása terén.

 

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed