Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

A péntek esti kerekasztal-beszélgetés során a szakmai és közösségi platformok működtetésének mindennapjait jártuk körül. Habár a résztvevők, Fodor János, Kicsid Attila, Ilyés Márton, illetve Simon Levente által képviselt platformok profiljai, célközönségei és hangvételei között találhatunk különbségeket, egyetértés alakult ki a körül, hogy a szakmai közösségek felületei kiegészítik a mindennapi hírfogyasztást. Az estét tábortűz melletti gitározással és beszélgetéssel zártuk.

Szombaton a hazai mezőgazdaság és az élelmiszeripar jövőjére, valamint a hatékony tartalommarketingre összpontosító workshopokkal indítottunk. A délelőtti, az agrár- és élelmiszeripar jövője című kerekasztal-beszélgetés során felmerült egy, az őstermelőket és a nagyvárosi vásárlókat összekötő termékcsomag mint közösségi vállalkozás létrehozása. A beszélgetés meghívottjai, Bakó Alpár, Balla Ferenc, Toma Zoltán és Simon Zoltán moderátor egyaránt megerősítették, hogy ezen csomagok és azok értékesítése kiugrási pont lehet a kisgazdaságok és az őstermelők számára. Egy ilyen szolgáltatás hozzáférhető, minőségileg biztosított, rugalmas és transzparens kell, hogy legyen a hosszútávú fenntarthatósághoz.

A párhuzamos workshopon Morar Róbert és György Réka a tartalommarketingről beszélgettek a résztvevőkkel. Megtudhattuk, milyen eszközökre és stratégiákra van szükségünk ahhoz, hogy megragadjuk célközönségünk figyelmét online.

A délutáni órákban az egyház és a fiatalok viszonyára összpontosító beszélgetésünk vendégei Bálint Imola, Rácz Norbert Zsolt, Takó István, illetve Vitus-Bulbuk István kolozsvári lelkészek voltak. A történelmi magyar felekezetek képviselői hangsúlyozták, hogy habár ők személyesen mindig is tartották a kapcsolatot egymással, még nem vettek részt mások által ilyen tematikában szervezett kerekasztalon. A kerekasztal egy nagyon interaktív baráti hangnemű beszélgetés volt, ahol érintettünk több forró témát, mint például az egyházak szerepét a társadalomban, és arról is hosszasan beszéltünk, hogy vajon belefér-e egy divatbemutató a templomi szakrális térbe.

A párhuzamos workshopok alatt az okos városokról beszélgettünk Hargitay Tamás vezetésével, érintve az energiamegtakarítás, az e-közintézés és a tömegközlekedés témaköreit egyaránt.

Következett Imreh-Rácz Előd repülésre, utasjogokra és biztonságra összpontosító workshopja, ahol megtudtuk, hogy amennyiben a légitársaság miatt késik járatunk, akkor akár 600 euró kártérítést is igényelhetünk.

Kimagasló érdeklődésnek örvendett kriptopénzről szóló beszélgetésünk: Csatlós Pál, Miklós István és Szilágyi Péter a technológiai fogalmaktól a jogi keretrendszerig körbejárták a blokklánc technológiáját és az erre alapuló kereskedelem kérdéseit.

A szombati programmaratont közéleti beszélgetéssel zártuk Elek Levente, illetve Porcsalmi Bálint részvételével, amelynek témája a 21. századi politizálás új dimenziói voltak. Szó esett a romániai politizálás kihívásairól az átalakuló politikai tér tükrében, ahol csupán az eszközök változnak – maga a politizálás lényege változatlan már 2000 éve. Beszéltünk kisebbségi kérdésről, korrupcióról és minden olyan sajátos dologról, amely különlegességgé teszi a romániai politizálást. Tárgyaltunk európai dimenziókról és helyi ügyekről, végül pedig aktuálpolitikai kérdésekkel zártuk a Thinkonomy egyik alapítója, Szőcs Endre által moderált beszélgetést. Az estét záró Alteregó-koncertre borkóstolóval hangolódtunk. A borokat Boné Tibor, a bringmewine.ro alapítója ajánlotta, a koncert utáni jó hangulatot pedig Matheus és Vorba lemezlovasok  biztosították.

Vasárnap délelőtt a tapasztalatcserén volt a hangsúly a szakkollégiumi kerekasztal-beszélgetés során, amelyen a Gazdasági Tanácsadó Klub, a MarkeTeam Szakkollégium, Mikó Imre Szakkollégium, illetve a Rajk László Szakkollégium képviselői vettek részt Rácz  Béla moderálásával.

Párhuzamosan zajlott a kolozsvári urbanizációra vonatkozó workshop Rozs Gáspár Tamás, László Kinga, Pásztor Gyöngyi, illetve Nistor Dániel részvételével, ahol újra előkerült az okos városokat érintő tömegközlekedés, a hatékony hulladékgazdálkodás, de felmerült a Szamos part hasznosításának szükségessége is.

Összegzésként: A hétvége folyamán 87 regisztrált résztvevő, 24 beszélgetőpartner és moderátor vett részt az eseményünkön, ahol 7 workshop, 2 kerekasztal-beszélgetés, 1 esti beszélgetés és 1 borkóstoló keretében találkoztunk, ismerkedtünk, beszélgettünk. A rendezvényt a Bethlen Gábor Alap, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és Kolozs Megye Tanácsa támogatta. Köszönjük a Kallós Zoltán Alapítványnak a helyszínt és a közreműködést!

Jövőre folytatjuk!

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed