Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Az év eleje nem csak a tragédiába fulladt szólásszabadságról szólt, hanem a szólásszabadság mámorán felbátorodva elöljáróink is komoly tervekkel örvendeztettek meg minket a januári hideg és ködös napokban. Terv és elszántság maximális, így mese nincs, fejlődésre vagyunk ítélve…

A jól összehangolt kommunikációs stratégiának köszönhetően közel egy időben jelentette be megváltó terveit a magyar és a román kormány, illetve Hargita megye önkormányzata. Most már nem csak repülővel – nem is egy, hanem három, talán négy reptérről – közlekedhetünk hamarosan Székelyföld irányából a nagyvilágba, hanem 2018-ra gyakorlatilag kiépül a tervezett autópálya és gyorsforgalmi útrendszer-hálózat is Romániában. A benzin árának csökkenésével tehát minden lehetőségünk meg lesz arra, hogy végre úgy érezzük magunkat, mintha Svájcban élnénk!

Felbátorodva a biztató jövőn, a szakértők komoly dolgokat vizionálnak, melyek tovább emelhetik gazdasági súlyunkat, és ha ilyen mértékben fejlődünk, akkor bizton állítható, hogy belátható időn belül vezető térsége lehetünk az amúgy egyre több gonddal küszködő világgazdaságnak.

HR terminál

A terminálépületet szabálytalanul hullámzó fedése a környező hegyek sziluettjére emlékeztet. Forrás: www.transindex.ro

Nagy tervek vannak, hiszen az idő pénz, és minden elvesztegetett perc és óra számít nagy felzárkózásunk folyamatában. Ezért komolyan megfontolandó egy – nevét nem vállaló – hazai szakértő javaslata, miszerint magyarországi példára a Cekend-tetőre épített zöld beruházás helyett az Olt folyón úsztassuk fel az amúgy évek óta vesztegelő Brassói repülőtér jelenlegi infrastruktúráját. Svájci szakértők viszont azt javasolják, hogy az integrált gazdasági fejlesztés elvét követve rögtön, a három reptérrel egy időben egy kisrakéta kilövőállomást is telepíthetnének Székelyföldön, amely kiszolgálná azon székely műholdrendszert, amely az újonnan, nagy hirtelenséggel kiépített autópálya-rendszer GPS navigációjának az alapját képezhetné. A reptér nem csak tájba illő formáiról, hanem arról is híres és egyedülálló lesz, hogy a be- és kiléptető rendszer helyén székelykapuk állnak majd, melyek figyelmeztetik az utasokat, ha székelybicska nélkül indulnának a hosszú útra.

Természetesen a reptéri fejlesztést csak saját légitársasággal érdemes megvalósítani, ezért létrejön majd a Hargita Airlines társaság, melynek fő desztinációja az új világrendszerben központi metropoliszként vizionált Budapest lesz, mégpedig 10 percenkénti járatokkal. A Hargita International Airport egyedülálló szolgáltatásokat is biztosít majd, ahol a Duty-free „fesztnyitvák” csak helyi termelők által előállított, székely címkés termékek lesznek kaphatók. Az magától értetődő, hogy a gépeken csak igazi Csíki sört fognak felszolgálni, ezáltal is megerősítve a Székelyföldre érkező tömegek komfortérzetét.

szekely airlines

Hargita Airlines. Forrás: Facebook

A komolyan átgondolt tervekből és számításokból világosan kiderül, hogy csak Nagyvárad és térsége nem örvendhet a jelenlegi gigantikus fejlesztési hullámnak, hiszen a székely-magyar légi folyosónak köszönhetően ezután már nem csak átutaznak a turisták tömegei a Partiumon, hanem fentről fognak nekik „integetni”.

A tervekkel kapcsolatos több gúnyos és rosszindulatú kritika is megfogalmazódott a napokban, melyek alapján bizton állítható, hogy semmilyen létjogosultságuk nincs ezeknek a kritikáknak, hiszen tapasztalhattuk az elmúlt 25 évben, hogy ritkán fordult elő, hogy egy (ön)kormányzati infrastrukturális fejlesztéssel kapcsolatos bejelentés ne valósult volna meg. Mese nincs, fejlődésre vagyunk ítélve!

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed