Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Közeleg az Euróvíziós Dalfesztivál idei döntője: Magyarországot Boggie, Romániát pedig a Voltaj képviseli. A verseny szabályzatából fakadóan a nézők bárhonnan szavazhatnak a versenyen résztvevő országokból, viszont egyik országból sem szavazhatnak az adott ország által delegált dalra. Ekképpen merül fel jogosan a kérdés, hogy kihez is szól egy közép- vagy kelet-európai ország dala az Euróvízión. Magyarország Csemer Boglárkát, azaz művésznevén Boggie-t delegálta a bécsi döntőre, aki 2013-ban Parfüm című dalával robbant be a YouTube mindennapjaiba. Habár a dalnak magyar verziója is van, én a francia verziót linkeltem, hiszen ez pontosan mutatja az Euróvízió lényegét: a jelenlegi Wars for nothing című dal egy termék, amelyet a lehető legtöbb nem magyarországi telefonszámról szavazóhoz kellene eljuttatni.

boggie

Boggie. Kép: youTube.

  Akkor döntöttem el, hogy megpróbálok írni az Euróvízióról célirányos marketing szemmel, amikor Boggie elindult flashmob-turnéjára Amszterdamtól Rómáig. A turné pontosan mutatja, hogy jelen esetben fontosabb a dal népszerűsítése külföldön, mint a delegáló országban. A Voltaj a De la capăt című dallal indul az Eurovízión. Külön honlapot is indítottak delacapat.ro néven, amely a gyerekek és fiatalok problémáira hívja fel a figyelmet, viszont itt nem igazán található információ a bécsi döntőről. Voltaj. Kép: Szent György Napok honlapja.

Voltaj. Kép: Szent György Napok honlapja.[/caption] A szerzői honlapok egyik induló esetében sem buzdítanak szavazásra, viszont a Voltaj a dalának YouTube klippje – a Boggie dalával ellentétben – felirattal ösztönöz a voksolásra. Ha működne angolul is az adal2015.hu, akkor a YouTube feliratot nyugodtan leszámítva mondanám, hogy Boggie kampánya a meggyőzőbb. U.i.: mindkét dal bejutott a döntőbe, és így szombaton késő este derül ki, hogy melyik dal a kedveltebb.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed