Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

A hipszterkorszaknak vége, a Guardian már 2014-ben megírta, hogy ideje sűrűbben vágni a szakállakat, és mi több, ebben a tempóban valószínűleg 2015 nyarán már slam poetry döntő sem lesz Kolozsváron.

Az erdélyi magyar hipszterek Kolozsvártól Sepsiszentgyörgyig gyülekeztek a szlemmel hirdetett eseményeken, viszont elég sokat elmond az, hogy utoljára május 21-én került poszt a Slam Poetry Erdély oldalára.

A hvg.hu június közepén üdvözölte a magyar yuccie-mozgalmat, amelynek budapesti gócpontja az a Madách tér, ahol a My Little Melbourne, az újhullámos magyar kávézók egyik markáns képviselője is található.

A folyamatot elindító Mashable posztot író David Infante kreatív fiatalokat nevezi yuccieknak, akik tudatosan próbálják élni mindennapjaikat, legyen szó karrierről, öltözködésről vagy akár fesztiválfogyasztásról. A yucciet valahová a yuppie és a hipszter keresztezésébe helyezi a hvg.hu, David Infante pedig tételmondatot sem szégyell megfogalmazni:

A több pénznél jobb a kreatív munkával szerzett több pénz.

Mielőtt az mondanánk, hogy az erdélyi magyar közegbe mindez csak tíz év múlva fog ideérni, azelőtt azért lássuk be, hogy például az erdélyi fesztiválpiac is egyre gyorsabban erre az irányra fordul rá.

Erdély magyar yucciejai már nem a magyar fesztiválokat keresik – értsünk ezalatt most bármit is, viszont kiválóan megvannak az Electric Castle – Jazz in the Park – Untold fesztiválok háromszögében. Tudom, hogy többedjére mondom, de az EU tábor és SIC feszt eddig megjelent programjai alapján az erdélyi magyar ifjúságpolitika nagyon nem érti a fesztiválpiac azon mozgását, amely során a regionális fesztiválok helyét átveszik a tematikus rendezvények.

barabaslorinc
Jazz in the park 2015, Kolozsvár. Kép innen: a rendezvény fészbuk oldala.

Székelyföld össznépi fesztiválja valószínűleg továbbra is Tusványos marad, amely idén több, mint fesztivál. Ugyanakkor a yucciek mellett én is remélem, hogy azért bevállalnak néha még Shantel-szerű kísérleteket, mert az EMMX sátor árnyékában talán nem csak nekem uncsi már a hány budapesti zenekar fér el egy évben a tusnádfürdői nagyszínpadon kérdés.

A városnapok ugye egy másik téma, az idei Szent György Napok yucciejai bizonyára az Eleven street food burgerével próbálkoztak, és a Kultúrkert borudvara körül lebzselve hallgattak bele az Impró-víziók 2.2-be.

A trendek folyamatossága a Félsziget halálán túl szerintem a sepsiszentgyörgyi  kARTán érhető tetten: habár a magyarországi folyamathoz hasonlóan a kARTa mainstreammel szembemenő manifesztációt valószínűleg unja már yuccik közege, azért a sZempöl offchestra és Tesztoszteron Zenei Alakulat, azaz a helyi színészzenekar koncertjeit még mindig végighallgatják ugyanezek a bő húszas emberek.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed