Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Elképzelhetőnek tartod, hogy megunván a jelenkori társadalmat, magad után hagyva mindent, egyszerűen „kilépsz” a rendszerből? Félreértés ne essen, itt nem politikai, operációs vagy periódusos rendszerről van szó, hanem a rendszerről, amelyben egy átlagos ember él. Arról a kapitalista rendszerről, mely kizsákmányolja vagy épp gazdaggá tesz embereket, mindezt elfogadott társadalmi normák és jogi kereteken belül.

Európát keresztül-kasul bejárván, Atoine Bruy, egy francia fotós olyan embereket, családokat keresett, akik távol élnek a civilizációtól. Olyanokat, akik „lekapcsolják magukat a hálózatról”. Meglepve olvastam, hogy több ilyen család is létezik szerte Európa országaiban (és nemcsak, mert Amerikában is teret hódít, főként, hogy onnan indult). Sajnos a sok történet olvasása közben arra eszmélek rá, hogy talán ez egy új „trendi életforma”, melynek már megnevezése is van: off-grid. Maga az off-grid az elektromos, víz-, gáz- és csatornarendszerektől való független életet jelenti. A fogalom új, de az alapkoncepció eddig is létezett, hiszen akaratukon kívül emberek milliói élnek „off-grid” stílusban. Hogy ez egy új életforma vagy sem, a választ nem tudom, de elgondolkodtam a jelenség okán.

Az egyik legfőbb ok, amit a legtöbben off-grid életformát választók megemlítenek, az a stressz meg az időhiány. Hiába, hogy kezünkben a sorsunk a legtöbb ember általában „függ” egy másiktól, legyen itt szó munkaadóról, akár a partnerről. Ezek a függőségek minden emberben másként nyilvánulnak meg, van aki lazán kezeli a főnök alkalmazott viszonyt, de a legtöbbünknél a főnökkel való viszonyt inkább feszültebbnek nevezném. Az már más kérdés, hogy miért főnökről esik szó, és nem vezetőkről. Az tény, hogy a jelenkori életünk nagyon stresszes. Az említett emberek egyesek számára példaértékűek lehetnek. Változtatnunk kell, hiszen nem élhetünk folyamatos stresszben, ugyanakkor a hálózatokról való lekapcsolódás sem jelent megoldást.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed