Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Az utóbbi évben egyre inkább hallani a Román Korrupcióellenes Ügyészséget (Direcția Națională Anticorupție – DNA) kritizáló hangokat. Mind több és több közéleti szereplőt csuknak le, vagy ha úgy tetszik „hurcolnak meg”. A korrupcióellenes harc folyik, de kezdi némelyest megosztani a közösséget.

„Nem érdekel, mit csinált, vagy mit nem csinált… ugyanolyan mocskos mint a többi … ez a DNA a fiatalok forradalma, érti?” – mondja a taxisofőr miközben a rádióban hallgatjuk a legújabb letartóztatási akció részleteit. Hangján már nem érezhető felháborodás vagy meglepettség, mert ez lett az új normális.

Colectiv-tűz utáni utcai megmozdulásokról írták azt, hogy a „fiatalok forradalma”, mert a Ponta kormány lemondását eredményezték. Ugyanannyira, politikai szinten, a DNA a közelgő választások eredményét keményen befolyásolhatja.

Laura Codruţa Kövesit nemrégiben újra kinevezték a DNA élére, és ez  azt jelenti, hogy a hírek nem sokat fognak változni. Minden órában a sajtóban szerepel valami korrupciós ügy. Országunkban a polgármestereknek mintegy fele valamiféle bűnügyi esetbe keveredett. Ugyanebben a helyzetben van a parlament is, ahol 10-ből 1 az arány.

Sok politikus kritizálja a DNA tevékenységét, és erre biztatja a mögötte álló embereket is, és ez bizony ellenszenvet kelt.  A törvényhozók 2011 óta több próbálkozást is tettek a DNA hatáskörének szűkítésére. Mi több, a parlamenti képviselők sok esetben nem szavazták meg a korrupciós ügyekben gyanúsított kollégáik letartóztatására irányuló kéréseket.

Nyilván a sajtóban is támadják a DNA tevékenységét és a főügyész asszonyt. Igazi jogászokkal, de gyakran álérvekkel próbálják megtéveszteni az embereket, mondván, hogy sok a túlkapás. Magyarországi politikusok (köztük Orbán Viktor miniszterelnök is) azt mondogatták nemrégiben, hogy a korrupcióellenes ügyészség direkt vadássza a romániai magyar politikusokat. Könnyű viszont észrevenni, hogy ez nem így van: mindenkire vadásznak, politikai kötődéstől függetlenül. Emiatt a DNA főügyészének sok ellensége van. Mostanában derült ki, például, hogy (máig) ismeretlen személyek alkalmazták a Mossad egyik volt igazgatójának a kémcégét, hogy Kövesi főügyészről gyűjtsön kényes információkat.

Több minden miatt kritizálják a DNA tevékenységét: sokak szerint a túlzottan szigorú és átláthatatlan jogszabályok miatt történnek a „túlkapások”. Meglehet. Ugyanakkor a gyenge jogszabályok nem biztosítanak elegendő eszközt, hogy a DNA a bűncselekményekből származó értékeket elkobozhassa és a károkat megtéríthesse.

Ezek a viták viszont annyira nem befolyásolják a lakosságot, és biztos vagyok benne, hogy nem fogják árnyalni a taxisofőrünk véleményét. Az INSCOP Research, egy közvélemény-kutató szerint a lakosság 60%-a nagyon megbízik a DNA-ban. A legtöbb fiatal egyébként is úgy látja, hogy túl lassan halad az ország a „normalitás” irányába. Külföldi megfigyelők szerint Románia továbbra is az egyik legkorruptabb tagállama az EU-nak.  Mindeközben én egy dologban vagyok biztos: senkinek sem csordult ki egy könnye elzárt politikusainkért.

 

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed