Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Januártól a család az új kulcsszó a magyarországi közbeszédben. Mivel a Magyarországon igényelhető ingatlanvásárlási és ingatlanbővítési kedvezmények értelemszerűen nem igényelhetők Romániában, a tematika késve és sokkal kevésbé jelenik meg az erdélyi közbeszédben. Az erdélyi magyarság legújabb migrációs hullámát is kiolvasták már az elmúlt napokban abból a programból, amelynek egyelőre belföldi hatásai sem láthatóak. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy Románia mindenképp tanulhatna a programból és adaptálhatná  azt.

A Családok Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) program lényege, hogy ha vállalja egy család, hogy legalább három gyereket felnevel, akkor 10+10 milló forint támogatást kap, amelyből az első tíz millió vissza nem térítendő, a második tíz pedig államilag támogatott lakáshitel. A gyerekek számának függvényében az alábbi infografika szerint igényelhető a támogatás.

csalad, kormany

Habár az index.hu összesítése alapján legalább tízféleképpen lehet visszaélni a program nyújtotta támogatásokkal, feltételezhető, hogy a támogatások megdobják az építőipart. Például, állampolgárság sem feltétlenül szükséges a vissza nem térítendő támogatás igényléséhez, hanem elegendő, ha az igénylő három hónapja Magyarországon tartózkodik, és nyilatkozza, hogy hosszú távú lakhatásra kívánja használni az ekképpen szerzett ingatlant. Erősebb kérdései vannak az Urbanistának: kiemelik, hogy a vidéki falvakban  jelenleg is nagyobb a kínálat, mint a kereslet, és így talán érdemesebb lenne lakásfelújításra, mintsem építésre fordítani ekkora összegeket.

Mégis, akkor döntöttem el, hogy írok a CSOK-ról, amikor láttam, hogy már ebből is kiolvasták az erdélyi magyarság fogyását. Meggyőződésem, hogy azok, akik exitelni akartak az elmúlt években, ők már rég Budapesten vannak, így valószínűleg nem lesz explicit hatása az intézkedésnek. Összegzésként, így választási év elején: talán Románia adaptálná a CSOK-ot.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed