Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Csodára várva – gondolatok és kérdések az új román kormány kinevezése napján

Nem csak mi vagyunk ezzel így: Barack Obama amerikai elnökre megválasztásakor az egész világ mint csodatevőre tekintett. Eddigi eredményei alapján mára számos elemző szerint nem tartozik a legsikeresebb elnökök közé, és Amerika határozatlanságának köszönhető Kína és Oroszország nagyhatalmi előretörése, illetve a világban megnőtt instabilitás.

Milyen esélye van annak, hogy ezúttal nekünk sikerül: hogy az új kormány mély, átfogó és tartós változást indít el a román társadalomban, egyúttal fenntartható fejlődési pályán tartva a gazdaságot és fejlesztve az infrastruktúrát?

Összetételét megvizsgálván látható, hogy második vonalbeli politikusokból, nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező szakemberekből, diplomatákból áll nagyrészt. Szakértői kormány ugyan, de néhány miniszter esetében fölismerhetőkerős kötődési szálak a politikai pártokhoz. A miniszterelnök sietett a kormányalakítással, ezért is kerülhettek a válogatásba olyan jelöltek, amelyeket gyorsan ki kellett cserélni, vagy olyanok, amelyek gyengén szerepeltek a meghallgatáson, és kormányzati tapasztalat hiányában vélhetően lassan veszik át a feladatukat is. Sajnálom, hogy a kormányalakítási folyamatban nem merült föl, legalábbis nyilvánosan, egyetlen magyar szakember neve sem. Vajon nem adatott meg a lehetőség az RMDSZ-nek, hogy javasoljon, vagy a kormányfő nem gondolt erre? A Ziarul Financiar közzétett a múlt héten egy listát, amelyben minden miniszteri posztra három személyt javasolt, ebbe egy magyar jelölt fért be mindössze: Daradics Kinga, a Mol Románia Rt. vezérigazgatója. Ennyire nem lenne a romániai magyarságnak országosan elismert szakembere, vagy politikai támogatás nélkül nem vonják be a kormányzásba? Lehet, hogy a szakmai szervezeteink nem eléggé nyitottak és ismertek Bukarestben? Kik és hol vannak azok a Brüsszelben dolgozó szakembereink, akik közül többeket is bevont Dacian Cioloș a kormányába?

Igaz lehet, hogy 1990 óta nem alakult román kormány, amely ilyen jó gazdasági helyzetet örököl, volna tehát ok az optimizmusra.

A gazdaság növekedési pályára állt, az államadósságunk a térségben az egyik legalacsonyabb, a lejünk stabil, és amit sokan nem hittünk volna tíz évvel ezelőtt, nincs infláció, bár ez aggaszthatna is, ha tartósan így marad. A hitelezés olcsó és növekedésnek indult. Az export mellett a növekvő belső fogyasztás is támogatja a GDP-növekedést, a beruházások élénkítésével a kormány gazdaságpolitikája sikeres lehet.

Milyen kihívások elé néz a szakértői kormányunk? Az első a kiszámítható politikai támogatottság hiánya. Minden fontosabb projektjéhez meg kell, hogy szerezze a többséget és ez ellehetetlenítheti. Bár gyorsan és könnyen megkapta a parlament jóváhagyását, a PSD elnöke máris jelezte, hogy az általuk javasolt teljes közalkalmazotti szféra béremelését látva fogják csak a költségvetést megszavazni. Ez pedig azt jelentené, hogy bár rövidtávon népszerűséget szerezne, a kormány olyan nyomás alá helyezné a költségvetést, amelyet nehezen lehetne kezelni egyrészt, másrészt pedig forrásokat vonna el a régóta várt és az előző kormány által elodázott beruházásoktól, így a mindenki által várt út- és autópálya hálózat bővítésétől is. Megteszi a kormány azt, hogy a csábító 2015-ös költségvetési tartalék tudatában és a PSD fenyegetése ellenére sem hoz ilyen prociklikus döntést, és átviszi a 2016-os költségvetést a parlamenten? A válasz a második veszélyre decemberben kiderül.

A következő kihívást a hat hónap múlva esedékes helyhatósági választások, majd parlamenti választások jelentik.

A politikai pártoknak kedvez a semlegesnek nyilvánított szakértői kormány rövid mandátuma, fő céljuk viszont az, hogy újraszervezvén soraikat győztesként kerüljenek ki a két nagy megmérettetésből .

Nehéz feladatra vállalkozik tehát Dacian Cioloș miniszterelnök, ha a választási rendszer módosítását, vagy a képviselők számának csökkentését kezdeményezné, holott ezt kérte az őket kormányra juttató tömeg.

Igen, valóban túl rövid ez a mandátum a programjában megfogalmazott célok eléréséhez, első látásra a miniszterek sem eléggé meggyőzőek, a politikai pártok pedig nem érdekeltek a kormány sikerében. Az államelnök támogatja, akár a társadalom egy része, amely várja a változást. Lehetünk óvatosan derűlátók, remélve, hogy elkezdődhet egy jóirányú változás, amelyet majd továbbvihet a választásokat megnyerő párt, vagy koalíció.

Szerző: Szécsi Kálmán, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság elnöke

(címlapkép: “EU Commissioner for Agriculture and Rural Development Dacian Ciolos” by Friends of Europe is licensed under CC BY 2.0 )

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed