Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Régóta szándékomban áll írni a Thinkonomy hasábjain belül, mégpedig olyan témáról, amely közel áll hozzám. Mivel immár 6 éve gyakran járok a kolozsvári nemzetközi reptér kifutópályája és gurulóútja mellé a vasmadarakat fényképezni, és sokszor adódik alkalmam a reptéren állomásozó pilótákkal beszélgetni.

Sok olyan ismeretre tettem szert, amelyet említésre méltónak tartok, és amelyet megosztanék. Olyan jellegű ismereteket mutatok itt be, amelyekkel könnyebben érthetővé válik egy reptér működése, valamint a repülés különböző aspektusai.

Kezdem ezt néhány repüléstechnikai fogalom tisztázásával és alapvető ismeretek terjesztésével, amitől könnyebben érthetővé válik bárki számára az olykor nagyon rejtelmesnek tűnő világ. Ezen kívül, az alábbi írással szeretnék hozzájárulni a gondtalanabb utazáshoz, mivel repülőútjaim során sokszor tapasztaltam, mennyire lesújtó és bosszantó lehet egy késés, más reptérre való átirányítás vagy rosszabb esetben egy járattörlés, főleg, ha nem tudjuk, milyen okból kifolyólag történt mindez. Most a reptérről tudnivaló általános információkat mutatom be, majd az ezt követőkben sorra ki fogok térni különböző részleteire.

A 1990-es és a 2000-es évek elején csak a romániai keresetekhez képest tehetősebb réteg engedhette meg magának, hogy repülővel közlekedjen, regionális reptereken, mint a kolozsvári is, ennél jóval kevesebben. A szűkös kínálat tetőzte mindezt, például a hazai TAROM légitársaság egy-két rendszeres járata, amelyik Kolozsvárról a fővárosba repült, nem kevésszer nagyon magas árakon.

Régiónkban és Kolozsváron először a budapesti székhelyű Wizz Air kínált elérhető áron utazási lehetőséget rendszeres járatokkal.

[[{“fid”:”576″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_forras[und][0][value]”:”Fotó: Imreh-Rácz Előd”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Wizz Air repülőgép Kolozsváron”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Wizz Air repülőgép Kolozsváron”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Wizz Air repülőgép Kolozsváron”,”title”:”Wizz Air repülőgép Kolozsváron”,”height”:”630″,”width”:”1200″,”class”:”media-element file-default”}}]]

Airbus A320 a Wizz Air flottájából. Fotó: Imreh-Rácz Előd

A Wizz Air 2008 májusában Bukarest után megnyitotta második bázisát a kolozsvári reptéren. Napjainkban már a romániai Blue Air légitársaság kínálata is elérhető, a német Lufthansa, valamint a kevés ideje járatokat működtető lengyel LOT és a török Turkish Airlines légitársaságok is járatbővítést hajtottak végre. A rendszeres járatok mellett érdemes megjegyezni, hogy nyáron az üdülési szezon alkalmával különböző utazási irodák által működtetett különjáratok – ismertebb nevükön charter-járatok – kedvelt üdülőhelyekre végeznek utas szállítást. Hogy jobban megértsük a járatbővüléseket és a légi utasforgalom mértékét, elég megnézni, milyen ütemben növekedett tíz év alatt a kolozsvári reptér utasforgalma:

míg 2006-ben összesen 244.366 utas fordult meg a kolozsvári reptéren, addig 2016-ban ez a szám elérte a 1.880.319 utast.

A 2017-es évre, az előrejelzések alapján, több 3 millió utas fog megfordulni Kolozsvár repülőterén és zért, hogy a fent említett mértékű növekedés fenntarthatóvá váljon, és ne fulladjon egyből káoszba, szükségszerűvé vált jelentős beruházásokat eszközölni a kincses város légikikötőjének infrastruktúrájába.

Míg az ugrásszerű növekedés elején elfogadható volt a reptéri kifutópálya állapota – igaz, közel sem volt ideális állapotban –, addig az utasforgalmat és az ehhez szükséges kiszolgálást már nem bírta az 1969-ben épült terminál-épülete. Így került sor 2008-ban az új érkezési, valamint 2009-ben az új indulási terminál-épület átadására. Az új indulási terminál kapacitása 750 utas óránkénti kiszolgálása, ami évi másfél millió induló utast jelent. A fent említett előrejelzések alapján már sejthető, hogy az előbb említett kapacitás a 2017-es évre igen szűkös lesz.

Így 2016 decemberében a repülőteret működtető Kolozs Megyei Tanács elnöke bejelentette, hogy kibocsájtotta az induló terminál kapacitása, illetve a repülőgép-parkolók bővítéséhez szükséges urbanisztikai tanúsítványokat.

A bővítés a fent említett kapacitás növelését eredményezi, amely konkrét megnyilvánulásának első lépése az induló terminál felső emeletének használata lesz. Ezen felül a repülőtér platformján több repülőgép egyi dőben történő állomásozása válik lehetővé.

A következő cikkemben a repülőtér kifutópályáról, azaz legfontosabb infrastruktúrájáról, a kifutópályáról fogok írni.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed