Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

33 európai nagyváros vasúti speciális hőtérképét tette közzé blogján Peter Kerpedijev, a Bécsi Egyetem doktorandusza. A svájci adatokra épülő térképek főleg Európa központjaira vonatkoznak, viszont találunk néhány kelet-európai fővárosról is adatot, így többek közt Budapestről és Bukarestről is. A térképek azt érzékeltetik, hogy a rögzített városokból hová lehet eljutni bizonyos idő alatt. A böngészés és a személyes tapasztalatok alapján döntöttem a Budapest-Bukarest, illetve Budapest-Berlin útvonal összehasonlítása mellett. A Google Maps alapján a Budapest-Brassó távolság 691 km közúton, amely 8 óra és 20 perc alatt tehető meg. Berlinig 884 km és csupán húsz perccel több az autózás Budapestről (8 óra 45 perc). Habár Berlin távolabb van Budapesttől, mint a Budapest-Brassó távolság, ha vonattal utaznánk, akkor hamarabb odaérünk.  A mávcsoport.hu adatbázisa alapján Brassóig legalább 12 és fél óra az út, míg Berlinig 12 órát megy a legtöbb nemzetközi vonat.

Ekképpen nincs jó válasz a címben feltett kérdésre, ugyanis habár Budapesttől távolabb van Berlin, mint Brassó, vonattal kevesebb idő a hosszabb út.

További térképek Peter Kerpedijev blogján találhatóak. Érdemes megnézni Frankfurtot vagy Berlint, amelyről az is kiderül, hogy Németországban és Romániában is legfeljebb 14 óra alatt bárhonnan bárhová el lehet jutni úgy, hogy Németország területe kb. másfélszerese Romániáénak.

bukarestHO

Bukarest térképe. Kép innen: emptypipes.org.

Tapasztalatim alapján Székelyföldre körülbelül ugyanannyi kell utazni vonattal Budapestről, mint Brassóig, így talán érdemes lenne az egyelőre irreálisnak tűnő reptéri fejlesztések helyett egy kicsit a vasúti közlekedéssel is foglalkozni. Pedig arról még nem is írtam, hogy mekkora a különbség az ugyanabból a Keleti Pályaudvarból Bécsbe tartó OBB, illetve a Brassóba induló CFR vonat között.  

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed