Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Az online petíciókról, azok kamuságáról és hasztalan voltáról

A témájuk politikától környezetvédelmen át bármilyen szociális problémáig nyúlhat. Címeik utcán skandált szlogenek, televíziós hírek címei, vagy egyszerűen a cél leírása. Bármilyen esemény által kiváltott felháborodás miatt, valamiért vagy valami/valaki ellen bárki indíthat egy online petíciót.

Ha a téma komolyabb figyelmet vonhat maga után, akkor még a sajtó is ír létezéséről. De igazából mit is lehet elérni ezekkel?

A petíciós jog egy alapvető jog, amely a román alkotmány 51. cikkelyében találta meg helyét. A petíciók rendezéséről szóló 2002. évi 27. számú kormányrendelet szabályozza ezek érvényességét. A petícióra, ennek leadásától számított 30 napon belül az érintett hatóság képviselője köteles válaszolni a benne megfogalmazottakra.

Több weboldal is lehetőséget teremtett online petíciók létrehozására:

öt perc alatt bárki indíthat egyet, és hogy hasznosnak érezhessék magukat az otthonuk kényelmében, ezeket a petíciókat akár több százezren is „aláírják”, kockáztatva személyes adataik biztonságát. Viszont azon kívül, hogy az aláírók számát valamilyen szociológiai felmérésben vagy valamiféle spekulációra felhasználják, maga a petíció jogilag nem érvényes, így a megfogalmazott témákra senki sem köteles válaszolni.

A jogszabályok szerint a petíció kell, hogy tartalmazza minden aláíró személyes adatait (név, lakcím, telefonszám) és ezek aláírását. Mivel az online felületen az aláírás csakis digitális aláírás lehet, és mivel legtöbb embernek nincsen digitális aláírása, startból a petíció szabályosságának egyik alapfeltétele nem teljesül, ezért nem lehet vele semmit sem kezdeni. Nyilván senki sem köteles egy érvénytelen petícióra válaszolni, ezért egy ilyen jellegű aláírás kevesebbet ér, mint egy like.

Nem elég, hogy legtöbbször még a fizikai formában leadott petíciók sem kapnak pozitív választ, ezek potenciálját továbbá kisebbíti az online kampányok zsákutcája.

Mostanában indult egy nagyon ambiciózus kampány: egy polgári kezdeményezésről van szó, egy jogalkotási kezdeményezésről a román alkotmány 74. számú cikkelye alapján. Témája a parlamenti képviselők munkájának átláthatósága és szankcionálásának megkönnyítése. Egy ilyen jellegű kampányt érdemes támogatni. Ugyanakkor ez egy nagyon jó minta arra, hogy hogyan is kell egy igazi online kampányt lefolytatni. Elég nagy a különbség ehhez képest, ugye? A kampány weboldalán amellett, hogy fel lehet iratkozni online is a kezdeményezés támogatására, elmagyarázzák, hogy csak a személyesen leadott aláírások fognak számítani.

A komoly szervezetek értik a szabályokat, és azok szerint játszanak. Az állampolgároknak kötelességük ismerni ezeket a szabályokat, hogy véleményüket a megfelelő módon tudják eljuttatni a közigazgatásba. Elkeserítő, ugyanúgy mint a petíciók esetében, hogy a képviselők nem kötelesek pozitívan reagálni az ilyen kezdeményezésekre sem.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed