Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Legyünk bármilyen korúak, éljünk bármilyen körülmények között, a pénz a fejlett emberi társadalom egyik velejáró tényezője. De mi is a pénz: egy olyan értékhordozó és értékváltó eszköz, amely segítségével meghatározzuk a kínálatok és keresletek találkozásának értékét. Ezáltal megkönnyítjük az értékek átadását két szereplő között, és folyékonnyá tesszük a bonyolult gazdasági kapcsolatainkat. Ahogy a régi közmondás is utal rá,

„a pénz nem boldogít, de a pénztelenség boldogtalanná tesz”,

így nem mindegy, hogy hogyan kezeljük megszerzett javainkat. Ugyanakkor a pénz nem is lehet a cél: a pénz egy eszköz, amelynek kezelését el lehet sajátítani, meg lehet tanulni és ezáltal okosan lehet kezelni.

Csak akkor leszünk sikeresek egyénileg, ha odafigyelünk pénzügyeinkre, a kezelésünkbe vesszük azt, és így nem hagyjuk, hogy a pénz irányítson minket. Az egyéni gazdagság a társadalmi gazdagság alapja, hiszen az erős nemzet egyben gazdag nemzet is és fordítva.

A pénz csak egy eszköz

ahhoz, hogy a fejlett társadalomban az értékek gyorsan, biztonságosan és hatékonyan cserélődni tudjanak. Egy eszköz arra, hogy értékeiket megőrizzük és kifejezzük, ekképpen ügyelnünk is kell rá. A pénzkezelésnek rengeteg formája és eszköze van, és mai cikkemben az elektronikus pénzkezelés előnyeire hívnám fel az olvasók figyelmét.

Sokan elfordulnak még a 21. század mai modern korszakában is az elektronikus pénztől (továbbiakban e-pénz), hiszen még midig az a gondolat dominál, hogy csak az az enyém, amit megfoghatok. Pedig a pénz esetében, ha még nehezen is érzékelhető, bátran kijelenthető, hogy

az e-pénz olcsóbb, biztosabb,  könnyebb és tisztább.

Nem kell pénzügyi közgazdásznak lenni ahhoz, rájöjjünk arra, hogy egy fizikailag előállított pénz (hazánkban ez műanyag vagy fém) rengeteg olyan költséget rejt magában, amit az elektronikus „testvére” nem. Viszont az is kijelenthető, hogy 1 lej nem több és nem is kevesebb, mint ugyanaz az 1 lej a bankszámlánkon.

Kezdjük onnan gondolatmenetünk, hogy egy bankjegy előállítása sokkal több energiát, időt, így pénzt emészt fel, mint egy elektronikus pénzjel előállítása valahol egy kereskedelmi bank által fenntartott adatbázisban. A készpénz tárolása költségesebb, kezelése nehezebb, és még az adminisztrálása is bonyolultabb, mint az elektronikus társáé, mivel utóbbit számítógépek végzik el helyettünk. Mennyivel könnyebb egy bankszámlakivonaton visszanézni a havi költségeinket, mint felírni, összeadogatni és kiszámolni a készpénznyugtákat. Az e-pénzünk mindig nálunk lehet és kellő eszközökkel – például egy bankkártyával – bármikor tudjuk is használni ezeket. Nem kell sorba állni érte, nem kell utána menni, nem kell tárolni, és ami még fontosabb: nem is kell annyira vigyázni rá, hiszen biztonságosabb. Az igazi biztonságát az adja, hogy az EU-ban és így Romániában is, az állam 100.000 euró értékig garantál minden fizikai személy által fenntartott letétet vagy folyószámlát. Sok esetben a bankok biztosítást is kötnek pénzügyi bűncselekményekre. Tehát ha egy bűncselekmény áldozatul is esünk, akkor is nagy eséllyel visszakapjuk a számlánkról leemelt összegeket. Az e-pénz mindig személyhez kötött, ami nem állapítható meg a készpénzről. Ezért jóval könnyebb az e-pénz után eredni, mint az ellopott pénztárcánk után, hiszen az elektronikusan tárolt pénzt nem tudjuk elejteni vagy kiejteni csak úgy a zsebünkből, mert ezeket még sok esetben PIN és más jellegű biztonsági kódok által is védik a szolgáltatók.

money

A ’90-es évek közepén megírt funky business könyveben a dán szerzőpáros arról ír, hogy az lesz a 21. században menő, ha minél könnyebb egy eszköz. Míg a 20. század a nagy és vaskos dolgok versenyéről szólt, addig a 21. században a leheletkönnyűség fog dominálni. E perspektívából is nézve az e-pénz könnyebb, hiszen amíg végtelen mennyiségű pénz fér el egy bankszámlán, addig ugyanez nem mondható el egy pénztárcáról.

Végül, de nem utolsó sorban: igen, a készpénz az mocskosabb. Nem csak azért, mert megszámlálhatatlanul sok ember kezén megy keresztül egy-egy bankjegy, hanem azért is, mert a fekete mocskos ügyletek szinte 100%-ban csak készpénzben zajlanak.

 (címlapkép: “Credit Cards” by Sean MacEntee is licensed under CC BY 2.0 )

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed