Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mi az az „angyal befektető”? Nos, az egy olyan tehetős egyéni befektető, aki érdekelt egy vállalkozás pénzügyi támogatásában, finanszírozásában és növelésében, cserébe a nyereségek egy részéért.

Egy ilyen befektetés nem csak a pénz átadásáról és a potenciális anyagi nyereségről szól: az angyalok ugyanis tudásukkal és kapcsolati tőkéjükkel is hozzájárulnak a vállalkozás felemeléséhez, és növelik saját tudási és ismeretségi tőkéjüket is.

angel

Angyal befektető – Forrás: www.fastcompany.com

A nyár elején a román parlament elfogadott egy törvényt, amelyben szabályozza az ilyen típusú befektetéseket, és különböző adózási engedményekkel ösztönzi az „angyalokat”, hogy az ígéretes ötleteket pénzeljék. Az engedményeket az egyéni befektetések ösztönzéséről szóló 2015. évi 120. számú törvény néhány feltételhez kapcsolja, amelyek végülis meghatározzák az angyal-befektetések korlátait.

Alapjában a törvény 3 ezer és 200 ezer euró közötti összegrúl szól, amelyet egy mikro- vagy kisvállalkozások osztályába besorolható korlátolt felelősségű társaságba (románul SRL – societate cu răspundere limitată) lehet befektetni. Ennek fejében az angyal a cégben részesedést kap, mely nem haladhatja meg az alaptőke 49%-át.

A befektetéshez kapcsolódó adóengedmények a részesedés megszerzésétől 3 évig tartanak, és a következő adók fizetése alól mentik fel az angyalt: osztaléki adó és az üzletrész eladásáért fizetendő adó.

(megjelent az Igen, tessék! közösségi havilap augusztusi számában)

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed