Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mi az az „angyal befektető”? Egy olyan tehetős egyéni befektető, aki érdekelt egy vállalkozás pénzügyi támogatásában, finanszírozásában és növelésében, a nyereségek egy részéért cserébe.

Az angyal befektetések nem mindennapi jelenségek mifelénk. A fogalmat igazából az „Arena Leilor” című köztévés műsor népszerűsítette a leghatékonyabban. Ebben, a „Shark Tank” című műsor modelljére alapozva, a kezdő vállalkozóknak megadatott a lehetőség, hogy befektetőket kapjanak ötleteik megvalósítására.

Egy ilyen befektetés nem csak a pénz átadásáról és a potenciális anyagi nyereségről szól: az angyalok tudásukkal és kapcsolati tőkéjükkel is hozzájárulnak a vállalkozás felemeléséhez, és növelik saját tudási és ismeretségi tőkéjüket is.

Országunkban az egyéni befektetések ösztönzéséről szóló 2015. évi 120. számú törvény néhány feltételhez kapcsolja az ilyen típusú befektetéseket, amelyek végülis meghatározzák az angyal befektetések korlátait.

Alapjában a törvény 3 ezer és 200 ezer euró közötti összegre szól, amelyet egy mikro- vagy kisvállalkozások osztályába besorolható korlátolt felelősségű társaságba (románul SRL – societate cu răspundere limitată) lehet befektetni. Ennek fejében az angyal a cégben részesedést kap, amely nem haladhatja meg az alaptőke 49%-át.

A befektetéshez kapcsolódó adóengedmények a részesedés megszerzésétől 3 évig tartanak, és a következő adók fizetése alól mentik fel az angyalt: osztaléki adó és az üzletrész eladásáért fizetendő adó.

Ezek a törvény fontosabb előírásai, viszont több is rejlik mögötte. A törvényhozó mutatott egy kis hozzáértést azzal, hogy bekerült a törvénybe a vállalkozási terv közös kidolgozását célzó kötelezettség, és, ennek a cég alapító okiratába való bejegyeztetése. Jóllehet az engedmények kevesek, viszont jó jel az, hogy legalább van már jogi kerete, amelyet később akár bővíthetnének, hogy mindinkább érdemes legyen üzletembereknek angyalkodni.

Több weboldal is megjelent, amelyeken startupok és angyal befektetők benevezhetnek, hogy egymásra találjanak. Az ilyen weboldalak az angyal befektetések előnyeit propagálják, és az alternatív finanszírozási lehetőségekről oktatják a vállalkozókat és a potenciális befektetőket. Olyan weboldalak, mint például a www.businessangelsromania.ro, mely tagja az európai szintű EBAN-nak, vagy a www.techangels.ro, mely tech-startupokra szakosodott. Az ilyen platformok cikkekkel és rendezvényekkel népszerűsítik az angyal befektetés koncepcióját, vagy egyenesen befektetések igénylését teszik lehetővé. Létezik egy nemzetközi weboldal is, amelyen romániai angyal befektetők is szerepeltetik magukat.

Mégis úgy gondolom, hogy a tête-à-tête típusú pitching az igazi, és az ilyen lehetőségeket kell keresni.

Remélhetőleg a törvényhozó is kihasználja majd ezeket a platformokat, hogy okosabb és jobb jogszabályokat alkosson az üzleti szféra igényeit figyelemmel követve.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed