Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

A román állam állampapír kibocsátási programot jelentett be június 8-i kezdettel, amelyet a Bukaresti Értéktőzsde és a Pénzügyminisztérium egy rövid, tájékoztató jellegű rendezvényen mutatott be június 10-én Kolozsváron a Grand Hotel Napoca szállodában.

Az állampapír az egyik legbiztonságosabb megtakarítás, ezért döntött úgy az állam, hogy egy hozzáférhetőbb programot is indítson. A program célja, hogy minél több állampolgárhoz kerüljön állampapír, ezért előnyben részesülnek majd azok, akik nem több mint 50 darabot rendelnek az 1.000 lejes értékű állampapírokból. Az állampapírok lejárati határideje 2 évre van megszabva, a program összértéke pedig 100 millió lej.

titlu

Román állampapírok – Forrás: www.octavpelin.files.wordpress.com

Vásárláskor a befektetőknek kamatszintet kell majd választaniuk, amelynek egy 1,75% és 2,15% közötti számnak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy ha túljegyzés történik (több lesz a rendelés, mint ahány állampapírt kibocsátanak), akkor alacsonyabb, versenyképes kamatot fog megszabni a Minisztérium, és akik magasabb kamatot választottak, azoknak elutasítják a rendelésüket. Akinek elutasítják rendelését az, nyilván, visszakapja pénzét is.

Június 22-én leszögezik a kamatszintet, és ekkor megtörténik az elosztás is, 23-án átutalják, és 25-re az állampapírok már a vásárlók kezében lesznek. Június 26-án a Bukaresti Értéktőzsdén is jegyzik, és ezzel a dátummal kezdődően lehet majd a tőzsdén is kereskedni az állampapírokkal.

Az állampapírokat a hivatalos közvetítési konzorcium bármelyikénél jutalékmentesen meg lehet rendelni (BCR – Fidelis, BRD – Fidelis és Raiffeisen – Fidelis), de bármilyen, az állam által engedélyezett közvetítőn keresztül is lehet vásárolni, viszont ezeknél nem garantált a jutalékmentesség. Akik a 2 éves lejárati határidő előtt el szeretnék adni állampapírjaikat megtehetik ugyanennél a három banknál 0,1% jutalék, vagy más engedélyezett közvetítőnél az azok által megszabott jutalék kifizetésével.

A program célja, hogy minél több állampolgárnak jusson állampapír, még ha kevesebb is. Legfőképpen olyanoknak szól, akik biztonságosan szeretnék megtakarítani pénzüket. A kibocsátásból származó bevételeket az állam nem tervezi befektetni valamiféle infrastruktúra, tanügyi vagy egészségügyi projektbe, mint ahogy gondolnánk, hanem kincstári bevételként, kölcsönök újrafinanszírozására fogja felhasználni azokat.

Az állam 2005. óta nem indított ilyen programot, de a Pénzügyminisztérium képviselőinek elmondása szerint, amennyiben sikeres lesz az idei kibocsájtás, újabb kibocsájtásokat terveznek, akár évharmadonként is.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed