Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

A vésztartalékon gyakran még a szakirodalom is átsiklik, mindenki a jövedelemszerzésre, megtakarításra, befektetésre koncentrál. Ennek ellenére ez a pillér az egyik legfontosabb része a személyes pénzügyeidnek, hiszen bármikor szembesülhetsz olyan váratlan nehézségekkel, amelyekre nem is gondolnál. Lehet ez egy baleset, betegség, természeti katasztrófa, amely ha felkészületlenül ér, akár koldusbotra is juttathat. Még ha van is befektetésed, nem biztos, hogy elég gyorsan hozzá tudsz férni, és kénytelen lehetsz akár uzsorakamatért vagy előnytelenül magas kamat árán kölcsönpénzhez jutni, hogy a vészhelyzetet megoldd.

Sok szakember véleménye szerint legalább hat hónapnyi költségnek megfelelő pénzösszeggel kellene, hogy rendelkezz a vésztartalékodban, Bitai László szerint pedig még ennél is több, akár tizenkét hónapnyi költséget is fedeznie kellene ennek.

Ha esetleg bármikor munka nélkül maradnál, akkor el kell tudnod tartani magadat és családodat is, és nem biztos, hogy könnyen és hamar kapsz új állást. Szóval számold ki egy havi megélhetési költségedet, szorozd be legalább hattal, de inkább tizenkettővel, és máris megvan, mennyi kellene legyen a vésztartalékod. Valószínűleg egy ijesztően nagy összeget fogsz kapni, amit nem tudsz csak úgy egyik napról a másikra előteremteni, de nem is kell ennek így lennie.

Bitai László például már ötödik éve tesz félre egy előre meghatározott összeget a vésztartalékába – a megtakarításról szóló résznél szó esett már a „vésztartalék malackáról” – és szép lassan gyűjti ki vésztartalékát az évek során. Nem nagy összegről van szó, hiszen ideális esetben nem túl gyakran fordul elő súlyos vészhelyzet az ember életében, tehát ha 7–8 év alatt sikerül kigyűjteni a vésztartalékot, az már megfelelő.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy a vésztartalékot miben kell tartani, hogyan kell kezelni. A legfontosabb szempont az, hogy nagyon likvid formában kell tartani, hogy könnyen, gyorsan, 24 óra alatt elérhető legyen. Tehát a legjobb készpénzben tartani, akár otthon, akár egy bankszámlán vagy egy könnyen felbontható bankbetétben. Milyen devizában? Abban, amiben várhatóan a vészhelyzet a legkönnyebben orvosolható, például ha leég a házad, Erdélyben a téglát, cserepet és a munkásokat lejben kell kifizetni, hogy az újraépüljön.

Vegyünk egy példát, ha például 2000 lejes fizetéssel rendelkezel, és úgy döntesz, biztos, ami biztos, te kiépítesz egy vésztartalékot. Bitai László ajánlása szerint a te minimum vésztartalékot 6 x 2000, azaz 12000 lej lesz, amit jó lenne 10 év alatt összegyűjtened. Ez évi 1200, vagyis havi 100 lejt jelent, amit a „vésztartalék malackádba” helyezel. 100 lej a 2000-hez képest egy elérhető összeg, amely nem szabadna, hogy problémát jelentsen. Fontos azonban különbséget tenni a vésztartalék céljából és a befektetés céljából megtakarított összeg között, vagyis ezen a 100 lejen kívül egy másik „malackát” is hizlalni kell befektetésekre.

Tehát a megtakarított összegnek folyamatosan nőnie kellene minden egyes „malackával”, a vésztartalék pedig csak egy a megtakarítási célok közül.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed