Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

A vallásszabadságtól az űrtechnológiáig: ilyen volt a Fiatalon, Válaszúton hétvége

Második alkalommal rendezték meg a Fiatalon, Válaszúton közösségi hétvégét, amelynek a Kallós Zoltán Alapítvány adott otthont. A három napon át tartó rendezvényen mintegy 150 érdeklődő fordult meg. A szervezők idén is olyan aktuális témákat dolgoztak fel, amelyek elősegítik a fiatalok látókörének szélesedését, és tanácsokat adnak azoknak, akik vállalkozás elindításán gondolkodnak.

A rendezvényen három plenáris és tizennégy panelbeszélgetésre került sor. A panelbeszélgetések párhuzamosan, három különböző helyszínen folytak.

A megnyitón Szőcs Endre elmondta, hogy a múlt évhez képest a résztvevők létszáma és a szakmai programok mennyisége is duplázódott. A rendezvény fő célkitűzését így fogalmazta meg: “A Fiatalon, Válaszúton azért jött létre, hogy egy találkozási pontot képezzen különböző szakmák képviselői számára, ezáltal kialakuljon egy olyan közösség, amely együttműködik és közösen vet fel kérdéseket, és azokra közösen keresi a válaszokat.”

A helyszín nem csak a neve miatt szimbolikus, hanem a választásával a szervezők a Kallós Zoltán Alapítványt támogatták, amely több mint 140 gyereknek biztosítja a magyar oktatáshoz való hozzáférést bentlakásos rendszerben. A hétvége kapocs kíván lenni különböző szakmai közösségek között az ökológusoktól a történészekig, a közéleti szereplőktől az infomatikusokig – emelte ki Simon Levente.

A megnyitó után Kolozsvár román-magyar jövőképe címmel plenáris beszélgetésre került sor. Csoma Botond és Adrian Dohotaru beszélgetését Kovács Bálint moderálta. A beszélgetésen közéleti problémák kerültek terítékre. Többek között szó esett a nemrégiben megrendezett népszavazásról, a román-magyar kapcsolatról és a területi autonómiáról is egyaránt.

 

Szombaton a programok reggel kezdődtek, és egész nap több sávban zajlottak. Az első kerekasztal-beszélgetésen Nistor DánielRozs Tamásés Ványolos Endre volt a meghívott Városfejlesztés és urbanizációcímmel tartott előadásukon kitértek a kolozsvári Aquapark részleteire, a terelőutakra, illetve szó esett a mindennapi nehézségekről, amelyek elsősorban a Kolozsvár környékéről ingázókat érik. Emellett Természetvédelem és oktatás címmel a Nature Education Community Center tagjai workshopot rendeztek a résztvevőknek.

 

A következő idősávban a résztvevők betekintést nyerhettek az üzleti világba, hiszen Vállalkozói start ‒ Amit tudni kell! címmel tartott előadást dr. Rácz Béla egyetemi adjunktus, illetve Csatlós Pál a Promoteus Advertising igazgatója. A beszélgetésen kitértek a vállalkozás indítása okozta nehézségekre, s bátorították a fiatalokat, hogy merjenek vállalkozást indítani. Felhívták a résztvevők figyelmét, hogy a banktól hitelt igényelni vállalkozás indítására nem érdemes, sokkal inkább az emberi kapcsolatokra kell alapozni.

 

Aki inkább konkrétan egy vállalat működésére volt kíváncsi, annak lehetősége nyílt a Helyi termék, a legjobb termék című előadáson részt venni. Itt az előadók saját vállalkozásaikkal szemléltetve mutatták be, hogy számukra mi volt a legnehezebb azok fenntartásában.

A vállalkozási kultúra bemutatása mellett a szervezők fontosnak tartották azt, hogy a résztvevők a vallási kultúráról is halljanak, így a következő idősávban a vallásszabadságról volt szó. Rácz Norbertlelkipásztor kihangsúlyozta: „A vallásszabadság része azoknak az erdélyi dolgoknak, amelyekre büszkék lehetünk.” Kiemelték azt a tényt, hogy az erdélyi lakosság számára a vallás mindig meghatározó tényező volt, hiszen ez fogta össze a társadalmat.

Ezt követően az ArtWise tolmácsolásában Miklós Dénes grafikus és Máté László festő Eredetiség és másolat a képzőművészetben tartottak előadást. Itt olyan kérdéseket boncolgattak, mint hogy mitől lesz valami műtárgy, érték és eredeti? Hogyan lehet ezeket értékesíteni? Milyen szerepe van ebben a galériáknak?

Az este utolsó előadásai között pedig az European Space Agency (ESA) Technológia Transzfer programjának bemutatására került sor. Megtudtuk, hogy számos projekt támogatásában vesznek részt, amelyek az űrtechnológiához kapcsolódnak. Az űrtechnológiának nem csak az űrben van szerepe, hanem a földi mindennapok során is, illetve a bemutatott start-up finanszírozás és mentoring programon keresztül az ESA közelebb hozta az űrtechnológiát a résztvevőkhöz.  

A szombati egész napos előadássorozat után vasárnap délelőtt az Erdélyi politikai iskola alumnija tartott beszélgetést, illetve A motiváció elindít, a sport mozgásban tart címmel hallgathattak előadást a résztvevők.

A panel- és plenárisbeszélgetéseken túl további programok színesítették a rendezvényt, emelték a hangulatot. Pénteken este sörkóstoló és sörtörténeti bemutatót tartott a Bere a la Cluj, valamint a Generáció Event szervezésében DJ-s bulikat is szerveztek a fiataloknak. (közlemény)

 
 
Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed