Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

A vállalkozási hajlandóság azt jelenti, hogy statisztikai szempontból hányan próbálkoznak cégalapítással. Hányan akarnak a maguk urai lenni, annak a tudatában, hogy Romániában minden harmadik KKV az első működési évében csődbe is megy. Pedig a cégalapítás adminisztratív szempontból Romániában rendkívül egyszerű. A Világbank legfrissebb erre vonatkozó kimutatása alapján a világ 189 országából a kiváló 38. helyet foglaljuk el.

Az első vállalkozás beindítása hatalmas falatnak tűnik mindenki számára, legyen is az illető bármilyen eltökélt, felkészült, körültekintő, alapos, ravasz – egyszóval vállalkozó szellemű. Mindenki a telített piaccal, a gonosz kizsákmányoló állambácsival, a mocskos konkurenciával, a szegény vásárlókkal és hiányzó tapasztalatunkkal riogat, hogy hát biza vállalkozói szüzességünk elvesztése jobban fog fájni, mint azt valaha is gondolni mertük volna.

startup-glossary

Start-up glossary – Forrás: www.sujanpatel.com

Mégis azt kell kijelentenem, hogy napjainkban nem lehet többé kifogás, hogy azért nem vállalkozok, mert nincs meg bennem a vállalkozói hajlam, és nem adottak a körülmények. Tudom, első kifogásként talán nektek is a trendszetter amerikai pubertás applikációguruk milliárdjai ugranak be, akik egy csapásra lettek naggyá – hiszen hol vagyunk mi hozzájuk képest? De az esetek döntő többségében a sikereik útját több év megfeszített, kemény rabszolgamunka (saját céljaik rabszolgái) és bukás kövezte ki.

De a virtuális és napjainkban népszerű (vendéglátás, divat- és szépségipar, szórakoztató elektronika, turizmus stb.) vállalkozásoktól eltekintve csak nézzünk egy kicsit szét, milyen vállalkozók élnek körülöttünk: írástudatlan moldvai falusi „gyártók” árulják bocskorban a saját faragású (kínai) fakanalaikat, nyolcvan feletti idős nénik, mint „kézműves manufaktúrák” utcasarkokon a horgolt munkáikat, védett virágokkal kereskedő ötéves-forma „üzletkötő” utcagyerekek, hontalan kéregető „kisiparosok” a kólás-dobozokból hajtogatott hamutálaikkal, a „süket-néma”* mozgóárus „viszonteladók” akik helytől és időtől függetlenül rezzenéstelen arccal mindenhol készek az értékesítésre – és még hosszan sorolhatnám. Rendben, mondhatjuk azt, hogy ők nem is igazi vállalkozók, de szívünk mélyén mindannyian érezzük, hogy az adminisztratív és jogi formalitásoktól eltekintve minden vállalkozás rugalmas szerkezetű és egyedi, ezért fenti vállalkozóknak minősített példáimat a valós vállalkozói státuszuktól csak némi papírmunka meg az adóhatóság választja el… mert a problémamegoldó képességük, kreativitásuk, kitartásuk és alkalmazkodóképességük a változó piaci igényekhez az bizony megvan kortól, nemtől és vagyontól függetlenül!

Work-overseas-starting-business-plan-woman

Nöi vállalkozók száma növekszik – Forrás: www.lancaster.ac.uk

Jó-jó, de a nőknek akkor is nehezebb vállalkozni! A román Mediafax hírügynökség jelentése alapján Romániában a tavalyi évben nyitott üzletek és KKV-k több mint harmadának női tulajdonosa van. Sőt, ez a tendencia 2012. óta stabilan növekszik.

A lényeg, hogy így vagy úgy, de mindenki tud vállalkozni! A kérdés, hogy mi a motiváció? Az általam felsorolt vállalkozói példákat valószínűleg inkább a kényszer, mintsem a kreativitásuk kibontakoztatása vagy energiájuk hasznos kamatoztatása, esetleg a Maslow-piramis csúcsán elhelyezkedő önmegvalósításból fakadó vállalkozhatnék hozta létre és ösztönzi a fennmaradásra.

Eltérve a szélsőséges, de sajnos annál gyakoribb példáktól: Téged mi tudna annyira motiválni, hogy saját vállalkozást alapíts?

Ezt a kérdést sokszor lehetetlen pontosan megválaszolni, de legalábbis nem az őszinte-igaz válasz ötlik be először, ezért józan paraszti ésszel érdemes egy másik úton is megközelíteni a kérdést: Téged mi tudott annyira DEMOTIVÁLNI, hogy ezidáig nem mertél belefogni elképzeléseid, terveid megvalósításába – saját vállalkozásodba?

 

*Szerzői megjegyzés: a süketnéma árusok módszerét egyre több nem fogyatékkal élő személy is alkalmazza üzleti hasznot remélve – etikai szempontból elítélendő, de üzleti szempontból az vesse rájuk az első követ, aki még nem próbálkozott mások marketingjéből vagy értékesítési módszereiből ötletet meríteni.

A bejegyzés szerzője: Kozma Dávid-Gyula

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed