Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Így lett nekem Erdélyi Krónika emlémája által díszített vászontáskám, amit mostanában nagy előszeretettel hordok a vállamon egyetemre. Ikonikus, kultúrát promováló és még jól is néz ki. Van továbbá egy golyóstollam, amin az Erdélyi Krónika neve van feltüntetve, az unokatestvéreméknél pedig van egy jojó, amire QR-kód van festve, hogy gyorsabban rá tudjanak csatlakozni a kultúrára. Mert igenis lehet a kultúrára is csatlakozni, nem csak a wifire! Hasonló népszerűsítő eszköz a Korzo egyesület névjegykártyája a pénztárcámban, melyen a Fellegvár szerepel még az 1980-as évekből. A fekete-fehér fotón nincs meg a mostani kiépített szórakozóhely, hanem csak egy korlát, meg Kolozsvár. Édesapám, mikor megpillantotta a pénztárcámban a kártyát, felismerte Fellegvárat fiatal éveiből, hihetetlen. Kolozsvár kortalan.

Az Erdélyi Krónika Egyesület felelős szerkesztője, Fodor János ügyködik a történelem népszerűsítésén, egész jól megy neki. Történelem, történelem, mit is lehet azzal kezdeni? Gyakorlatiasan kell ismertetni  a történelmet. Az előbb felsorolt ajándéktárgyakat mind tőle kapták az ezen a beszélgetésen résztvevők.

Hasonlóképp ezen a feladaton munkálkodik a Korzo Egyesület is, az élen Újvári Dorottyával és Barazsuly Viktóriával. Ők tematikus sétákat szerveznek Kolozsváron kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

 

2018 a kulturális örökség európai éve, ezért azzal a kérdéssel próbálták szóra és békés vitára bírni közönségüket, hogy határozzák meg együtt a kulturális örökség fogalmát, döntsék el, hogy mi az és mi nem az. A Kallós-kúria, a Bánffy-palota egyértelműen kulturális örökség. Vajon a kürtőskalács az-e? Hát a mezőségi táncok? A dobókocka? A jojó? Na, meg a székely pálinka?

 

Ezek közül mindegyik kulturális örökség, de a szellemi kulturális örökség kategóriájába sorolhatóak. Mi történik a Kallós-kúriával, a Bánffy-palotával? Azok már az épített örökség részét képezik. De épített örökségnek számít-e egy ház egy skanzenben, egy rózsaszín ház egy faluban, a kombinátok Marosvásárhelyen, hát az Electric Castle dízájnja? A skanzen és a kombinátok Marosvásárhelyen igen, de a többi nem.

 

Lépjünk egyet: vajon minden kolozsvári tudja, hogy a Györgyfalvi negyed urbanisztikai szempontból műemlék? Na, és amikor eldob egy darab szemetet ebben a negyedben? Rombol egy műemléket, így van.

Romániában két kategóriájú műemléket különböztetünk meg: az A-kategóriást, ami nemzeti kincs már, és a B-kategóriást, ami helyi fontosságú kell legyen, meg műemléki zónában kell elhelyezkednie. További szempontok még a régiség, az építészeti, művészeti, urbanisztikai érték, az előfordulás gyakorisága és a szimbolikus érték is.

Romániában két kategóriájú műemléket különböztetünk meg: az A-kategóriást, ami nemzeti kincs már, és a B-kategóriást, ami helyi fontosságú kell legyen, meg műemléki zónában kell elhelyezkednie. További szempontok még a régiség, az építészeti, művészeti, urbanisztikai érték, előfordulás gyakorisága, egyediség, ritkaság, szimbolikus érték.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed