Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Olvasom  a Harvard Business Review-on, hogy akárcsak hosszú évek óta a marketingtevékenységek esetén, a kapcsolatépítésben is egyre erősebb szerepet kap a kontent. Dorie Clark három támpontot kínál arra, hogyan jussunk el azokig, akikhez naponta sok-sok ajánlat és megkeresés érkezik be akár személyesen, akár elektronikusan.

  • Találd meg a közös pontokat! Mi több, az érdeklődési körök azon metszéspontjait kellene megtalálnunk, amelyek segítségével differenciálhatjuk önmagunkat: ami kb. az jelentheti, hogy az Electric Castle-n csak és kizárólag elektronikus zenetopikkal lehet, csak éppen nem igazán érdemes. A Harvard Business Review szerzője szerint érdemes megkérdeznünk a hozzánk legközelebb állókat, hogy melyek azok a témák, amelyekkel elkápráztathatjuk tárgyalópartnereinket.
  • Válj szakértővé! Talán ezt a legnehezebb, azaz megtalálni azt a területet és azt a közösséget, ahol te lehetsz a témád szakértője. Mi több, egy jól megválasztott hobbi szakértőjeként is kiválóan lehet kapcsolatokat építeni: jó példa lehet erre, hogy habár Magyarországon egyre inkább kanonizálódik a kézműves sör tematika, Erdélyben még mindig csillog egy-egy szem, ha a kézműves sörök mindennapjai tematizálódnak.
  • Légy Te a hálózat középpontja! Persze, kezdőként mindez nehéz, de ha figyelünk arra, hogy ne mindig ugyanazokkal a haverokkal sörözzünk, akkor összejöhet. Kiváló példa erre Jon Levy, aki gyakorlatilag abból él, hogy New York trendteremtőit hívja meg a saját lakásába egy-egy networking-vacsorára, ahol amellett, hogy megismerhetik egymást a résztvevők, ő is építhet kapcsolatokat. Kicsiben talán ezt úgy lehet elkezdeni, hogy Kolozsváron sem érdemes sajnálnunk az időnket, legyen szó egyetemi gettogetherről, slam poetry-ről vagy éppen Thinkonomy-találkáról.

Persze, az erdélyi magyar közegben mindez egyszerűbb: itt mindenki ismer mindenkit: polgármesterek, egyetemi oktatók, szakkollégisták, újságírók és üzletemberek egymást és a másikat egyaránt.

Erdélyben a hat lépés távolság igazából kettő és fél, és aki nem válaszol, az sem azért, mert nem ismer, hanem azért, mert jobbnak látja így. Oké, de mi van akkor, ha be kell mutatkozni Budapesten vagy Bukarestben?

(címlapkép: Beevolution: Auction and Networking Party by Freelancers Union  is licensed under CC BY 2.0 )

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed