Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Jó egyetemet végeztél, került egy megfelelő állás is, és nagy jövedelemmel rendelkezel, mégis problémák merülnek fel személyes pénzügyeidet illetően. Miért, hogyan lehetséges ez? A válasz: a megtakarítás, pontosabban ennek hiánya.

Tévedés abban a hitben élni, hogy hónapról hónapra elköltve minden jövedelmedet hosszútávon rendben lesznek a dolgok. Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér, szokták mondani. Bitai László figyelmeztet, hogy még addig sem szabad. Ha 1000 lejt keresel havonta, annál kevesebbet költs, a különbözetet pedig tedd félre megtakarításként. A megtakarításnak vannak különböző lépései, továbbá pedig bizonyos kihívásoknak is eleget kell tenni.

Kezdjük a legelején: mi a célod, miért szeretnél megtakarítani? Ha ezt sikerült számszerűsíteni, tehát tudod, mennyi pénzbe kerül, hogy elérd a célod, akkor már csak azt kell eldöntened, hogy mennyi idő alatt szeretnéd elérni azt.

Amint ez megvan, már a következő fizetésedből el is kezdhetsz megtakarítani, félretéve egy bizonyos összeget. Gyakori kifogás, hogy miből takarítson meg az ember, ha nincs elég pénze, kevés jövedelméből hónapról hónapra él. A sors iróniája azonban, hogy éppen a szegényebb emberek szorulnak rá a legjobban arra, hogy megtakarítsanak, különben soha nem tudnak majd kitörni a szegénységspirálból.

Szintén hibás hozzáállás az, hogy megkapod a fizetésed, és majd meglátod, marad-e belőle valami hónap végére. A válasz előrelátható: nem igazán fog maradni. Vagy ha igen, hol kevesebb, hol több marad, sőt gyakran mínuszban találod magad, és kölcsön kell, hogy kérj. Ez könnyen elkerülhető: fizetés után először ugyanis magadnak kell fizetned, félre kell tenned a megtakarításra szánt összeget, a maradékból pedig próbálsz megélni. A megtakarítás ugyanis elengedhetetlen módon lemondással is jár, fel kell állítanod az életedben egy prioritási sorrendet, és el kell döntened, miről fogsz lemondani annak érdekében, hogy elérd a célod. A megtakarított pénz nem veszik el, a jövőbeli éned lesz majd hálás érte.

Még egy fontos, gyakran mellőzött tény: a jövedelem és a megtakarítás közti arány nem lineáris.

Egy 10 százalékos növekedés a jövedelmedben nem feltétlenül jelent 10 százalékkal több megtakarított pénzt; ideális esetben többet tudsz félretenni, hiszen ugyanazt az életszínvonalat tartva több jövedelemmel rendelkezel, tehát akár a teljes különbözetet megtakarításra tudod fordítani. Tehát, kellő önfegyelemmel, minden fizetésemeléssel megtakarításaid exponenciálisan növekedhetnek, így akár évekkel hamarabb érheted el célodat.

Bitai László személyes története jó példa a fent leírtakra: ő második éve dolgozott már, amikor rádöbbent arra, hogy hosszú távon sehová nem vezet, ha minden jövedelmét feléli hónapról hónapra. Hamar ki is tűzte a célt maga elé, egy 3-4 éven belül beindítandó személyes vállalkozás álomképében, amihez tőkére volt szüksége. Fél év alatt szinte egy teljes fizetésnek megfelelő összeget sikerült megtakarítania, és ezen felbuzdulva elkezdett

több különböző cél érdekében pénzt félretenni minden hónapban – így lett „házmalackája” házújításra, „autómalackája”, „befektetési malackája”, „vésztartalék malackája”, és végül, de nem utolsó sorban, „jótékonykodási malackája”.

Fontos tehát, hogy már az első fizetésedből tegyél félre egy előre meghatározott összeget, és folytasd ezt a gyakorlatot évtizedeken át.

Rendben van, hogy megtakarítasz, de hol mindezt hol érdemes: otthon a matrac alatt, vagy bankban? Ez céltól függ, ugyanis ha rövid távú célról van szó, akkor nem érdemes túl sokat gondolkodni a dolgon, egyszerűen menj el egy bankba, és helyezd el a pénzed egy bizonyos számlán. Ha egy év múlva lesz szükséged a pénzre, nincs nagy jelentősége, milyen kamatot ajánl a bank, ilyen rövid idő alatt csekély különbségekről van szó, most egyszerűen biztonságba helyezed a pénzed. Ám ha hosszú távú, nagy befektetést igénylő célról van szó, akkor már érdemes utánanézni bizonyos befektetési eszközöknek – de erről majd többet tudhatsz meg a következő pillérnél.

Még egy gyakori hiba a kitartás hiánya: megvan a kitűzött cél és el is kezdesz megtakarítani, de még idő előtt valamiért mégis hozzányúlsz a pénzhez. Önfegyelem nélkül nem igazán fog menni, ugyanis már az elején erre van szükség, hiszen le kell, hogy mondj valamiről. Később pedig elkezdesz azon merengeni, nem lenne-e jobb elkölteni a pénzed valami másra: egy olcsó repülőjegy Barcelonába, egy autó kedvezményes áron bárkit megingathat. A kérdés az, hogy megéri-e az eredeti célt helyettesíteni egy újjal. Írd le érveidet papírra magadnak, miért lenne jobb ez a bizonyos új cél, beszéld meg azokkal, akik érintettek a döntésben, és ha úgy érzed, valóban jó és tudatos döntést hozol, senki nem állíthat meg.

A lényeg tehát: célkitűzés, önfegyelem, és a jó úton való kitartás árán mestere lehetsz saját megtakarításaidnak.

Ajánlom másnak is

Írd meg a véleményed